Ruta: Primjer pobožne žene

Jarunsko jezero«Onda žene rekoše Noemi: ‘Blagoslovljen bio Jahve koji ti danas nije uskratio skrbnika! I prodičio njegovo ime u Izraelu! On će biti tvoja utjeha i potpora starosti tvojoj; jer ga rodi snaha tvoja koja te ljubi i koja ti vrijedi više od sedam sinova.’» Rut 4,14-15.

Betlehemska obitelj je zbog ekonomskih problema odlučila otići i nastaniti se u drugoj zemlji (Moab) te su tamo započeli novi život. Supružnici Emilek i Noemi sa dva sina (Mahlon i Kiljon) nastanili su se u na obećavajućem mjestu.

No, njihova je idila kratko trajala, a vrlo brzo nakon što su došli umire Emilek. Njihovi sinovi su odrasli te se oženili, ali su i sami umrli, a Noemi je ostala udovica sa dvije snahe (Orpa i Ruta). Nakon obiteljske tragedije odlučila se vratiti u rodni kraj, te predložila snahama da se vrate u svoj zavičaj. Orpa je prihvatila prijedlog, a Ruta je ovim riječima opisala svoju odluku: «Nemoj me tjerati da te ostavim i odem od tebe: jer kamo ti ideš, idem i ja, i gdje se ti nastaniš, nastaniti ću se i ja; tvoj narod moj je narod, i tvoj Bog moje je Bog!» (Rut 1,16).

Najzanimljiviji dijelovi njezina života opisani su u starozavjetnoj knjizi njezina imena. Svrstava se u red povijesnih knjiga, a izvorno je dijelom knjige o Sucima. Biblijski narator događaje knjige smješta u vrijeme Sudaca. Oni obilježavaju značajan dio povijesti Božjeg naroda Prvog saveza koje obuhvaća vrijeme nakon ulaska u obećanu zemlju pod vodstvom Jošue do uspostave monarhije pod vodstvom Samuela posljednjeg suca. To vrijeme obuhvaća četiristotinjak godina povijesti i djelovanje trinaest sudaca.

Rutin stav i predanost vjeri u Boga ostaviti će velikoga traga na tijek povijesti, a ona će postati i ostati trajan primjer kako se: obraćenjem i vjerom Bogu, predanošću i ustrajnošću može puno postići. Ruta je primjer obraćenice Bogu, a poticaj stoji u tome da duhovni život mora biti temeljen na pokajanju i okretanju Bogu. Bog tijek života vjernika usmjerava u blagoslovljen i sretan život, ovo ne treba brkati sa pojmovima materijalnog bogatstva i zdravlja. Jer to ne mora biti stanje onih koji su blagoslovljeni od Boga!

Iako je bila bez djece i strankinja u zemlji u kojoj se nastanila, Bog će je blagosloviti te njezinu nesreću u blagoslov preokrenuti. Dobiti će i sina Obeda. On je otac Jišaja, a on otac kralja Davida. Iz sadašnje perspektive to ne izgleda kao veliki uspjeh, no ako se zna kako je krenula i koliko je bilo «faktora» usmjerenih protiv nje može se zaključiti kako je njezina konačnica izuzetno uspješna.

Ruta pokazuje jedan od putova obraćenja, ali i duhovne kušnje. Naime na prijedlog da se vrati u idolopoklonički oblik života svoje obitelji ona svjesno i savjesno odbacuje ono što ne valja. Iako je pozvana da se vrati na stare običaje i pogansku praksu svoga naroda, to odbacuje i želi biti dijelom Božjeg naroda i vjere u Boga. Ona je primjer istinskog obraćenika koji postaje dijelom Božjeg naroda (kršćani) te odbacuje sve poganske predaje i običaje stoga što zna bolji put (vjera u Boga). Ruta pokazuje kako se istinska vjera očituje u Bogu, te sve ono što odvodi od tog puta i zavodi put je u duhovnu propast.

Ruta pokazuje univerzalnost vjere; a to se može iščitati tek nakon što se shvati povijesni kontekst i kulturološke okolnosti. Naime, ona potječe iz kulture i naroda (Moapci) koji nije bio omiljen, često i u sukobima sa Izraelom, stoga su nerijetko bili stigmatizirani. No; svojim mudrim ponašanjem, pobožnošću, predanim rado i ustrajnošću ona se integrirala i uspjela.

Ruta nije samo uzor ženama, nego pravi primjer kako vjera i pobožnost vode u sigurnu budućnost. Iako taj put nije lagan on je siguran, a duhovna sigurnost posljedica je vjere u Boga. (B.B.)

Molitva: «Gospodine Bože, zahvaljujemo Ti na svakoj riječi koju čusmo. Zahvaljujemo Ti na Tvom milosrđu koje nam daješ. Oče nebeski, Bože, nauči nas moliti tako da te kroz nju slavimo i zahvaljujemo na darovima kojim nas obasipaš a da često puta nismo toga ni svjesni. Bože neka Tvoja desnica bude štit i oslonac u našem svakodnevnom životu. To Te sve molimo u ime Isusa Krista našeg Spasitlej i Otkupitelja. Amen!» (Z.K.)

© reformacija.net