Srbija: Godina Milanskog edikta

Sveto pismo - Čirilićca

Niš (Srbija), rodni grad cara Konstantina (lat. Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus), tijekom 2013. godine organizira niz manifestacija povodom donošenja Milanskog edikta (313.po.Kr.). Tada je Konstantin je donio edikt kojim su kršćani, nakon višestoljetnih progona, dobili mogućnost slobodnog ispovijedanja vjere.

Dostojan i znakovit početak obljetnice bila je podjela Novog zavjeta vjernicima Niške eparhije. Inicijator je protonamjesnik «Crkve Sv. Konstantina i carice Jelene» u Nišu (lat. Naissuus) o. Milan Dragović. Prvih je 500 besplatnih primjeraka podijeljeno, nakon ankete među pravoslavnim vjernicima, prije dvije godine.

Tim je povodom gđa. Vera Mitić (tajnica Biblijskog društva Srbije) izjavila: «Ideja za realizaciju ovog projekta rodila se pre dve godine kada je i potpisan memorandum o saradnji između Pravoslavne Eparhije niške i Biblijskog Društva Srbije. U to vreme ovaj memorandum u ime eparhije potpisao je tadašnji episkop niški, a sadašnji Patrijarh srpski Gospodin Irinej. Blagoslov je kasnije dao i novopostavljeni Vladika niški Gospodin Jovan. U to vreme, zahvaljujući finansijskoj pomoći Norveškog Biblijskog Društva, realizovali smo pilot projekat u okviru kojeg smo podelili 500 primeraka Novih Zaveta zajedno sa anketom iz koje smo kasnije utvrdili da oko 60 posto aktivnih pravoslavnih vernika nije posedovalo Sveto pismo.”

Sa željom da Novi zavjet uđe u većinu domova akcija je nastavljena. “U međuvremenu pripremljeno je specijalno izdanje Svetog Pisma Novog Zaveta koje sadrži tekst Novog Zaveta u prevodu komisije Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, tekst o Svetom Caru Konstantinu i Milanskom ediktu kao i plan čitanja koji prati crkvenu godinu. Sveto Pismo je štampano u tiražu od 55 000 primeraka u štampariji Korejskog Biblijskog Društva. Veliku pomoć oko same distribucije pružilo nam je javno preduzeće Objedinjena Naplata koje je sa decembarskim računom za svoje komunalne usluge, koji dobijaju sva domaćinstva, podelilo i našu pozivnicu da svako ko želi može doći u najbližu parohijsku Crkvu i preuzeti svoj besplatni primerak Novog Zaveta. Štampano je 85 000 pozivnica tako da su sva domaćinstva u gradu Nišu dobila obaveštenje. Ostavljeno je da građani svojevoljno odluče o tome da li će preuzeti svoj primerak Novog Zaveta. Kako bi građani što bolje bili informisani o ovom značajnom dešavanju postavljena su i dva bilborda u samom centru grada. Tako su se stihovi iz Svetog Pisma po prvi put pojavili na ovoj vrsti javnog oglašavanja”, objašnjava gđa Mitić.

Poziv za preuzimanje besplatnog primjerka trajao je do 14. siječanja 2013, a neuručeni primjerci bit će poklonjeni učenicima koji pohađaju nastavu vjeronauka u niškim školama.

Pomoć u realizaciji ovog značajnog, i obimnog projekta pružilo je Biblijsko društvo Srbije, odnosno Biblijsko društvo Australije. Uz blagoslov Episkopa Niškog Gospodina Jovana, projekt Srpske pravoslavne eparhije niške i Biblijskog društva Srbije, pod nazivom «Reč Gospodnja Konstantinovom gradu» uspješno je priveden kraju. Biblijsko društvo Srbije kao i Biblijsko društvo Australije odlikovani su Ordenom svetog cara Konstantina, a gđa Vera Mitić, g. Toni Crook bivši generalni sekretar Biblijskog društva Australije, te JKP Objedinjena naplata Niš, Arhijererskim gramatama.

“Ovaj projekat se ne odnosi samo na distribuciju već i na organizovanje serije predavanja o Svetom Pismu koja je realizovana u prošloj, a nastaviće se i u ovoj godini”, izjavila je gđa. Mitić.

Iz bogatog programskog sadržaja kojim će Niš i Srbija proslaviti Jubilej, ističe se 6. listopad kada će biti održana zajednička liturgija svih poglavara Pravoslavnih Crkava i ostalih velikodostojnika kršćanskih zemalja.

Milanski edikt je u trenutku donošenja bio simbol vjerske slobode. Povijest Crkve bilježi mnoge ratove, sukobe i nerazumijevanja tijekom proteklih sedamnaest stoljeća. U jubilarnoj godini svim ljudima dobre volje i vjernicima pruža se prilika da tolerantnim i humanijim odnosom prema drugim vjernicima i ljudima uopće, pokušaju nadići različitosti. Te svojim zalaganjem potiču širenje Riječi Božje, istinskog mira i kršćanske ljubavi kako bi to ušlo u svaki dom, uz svjesnost kako nas Isus Krist poziva na širenje ljubavi (1. Kor 13). (Alenka Nikolić)

© reformacija.net