Nizozemska: Obljetnica Crkve reformacije

Protestantska Crkva Nizozemske

Protestantska Crkva Nizozemske (PCN), zajednica koja ima korijene u kršćanskoj reformaciji 16.st, ove godine proslavlja desetu obljetnicu organizacijskog ujedinjavanja.

Dana 01. svibnja 2004. su se ujedinile tri Crkve reformacijske tradicije. Dvije kalvinskoga nasljeđa, koje su se razišle u 19.st, a njima se je pridružila i Evangelička Crkva koja, također, djeluje od vremena reformacije u Nizozemskoj. Proces približavanja počinje nakon Drugog svjetskog rata, a 1986. je donesena odluka o ujedinjenju, tada se tom procesu pridružila i luteranska zajednica.

PCN je punopravna članica Svjetske zajednice Reformiranih Crkava, Vijeća Reformiranih Crkava Europe, Svjetskog vijeća Crkava, Konferencije europskih Crkava itd. Trenutno ujedinjuje 2,1 milijun vjernika. Prisutna je u skoro svim naseljenim mjestima Nizozemske, broji 1800 Crkvenih općina, te ima više od 2200 svećenika. Više od 600 pastora djeluju kao kapelani u: bolnicama, vojsci, domovima, zatvorima i socijalnim institucijama.

Reformacija je ostavila velikoga traga na oblikovanju nizozemskoga društva na duhovnoj, edukativnoj i ekonomskoj razini. Kalvinizam je integrativno povezan sa nizozemskim društvom te je imao utjecaj na njegov razvoj.

© reformacija.net