Svijet: Ugroženost vjerskih prava

Državna netrpeljivost prema religijama

Prema posljednjim istraživanjima sve je više organiziranog ograničavanja religijskih prava.

The Pew Research Center je objavio cjelovitu analizu iz koje je vidljivo kako su prava ugrožena u trećini zemlja svijeta (33 posto) te se uočavaju ograničavanja s obzirom na protekle godine. Porast netrpeljivosti prema religijama vidljiv je u svim većim područjima osim na sjeverno-američkom kontinentu. Istraživanje je obuhvatilo dva aspekta: ograničavanja koja potiče država te društvena netrpeljivost (neovisno ili potaknuta od države).

Istraživanje je provedeno u 198 zemalja te obuhvaća 99 posto stanovništva. Od toga je bilo uključeno 192 od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda te područja koja imaju poseban administrativni pravni status (Kosovo, Hong Kong, itd.). Uključeno je 33 mjerila, obuhvaća 2012. i analizu unazad pet godina.

Vidljivo je kako su najčešće i najviše kršena prava kršćana, potom muslimana, pa židova itd. (tablica). Uzorci su različiti; od onih koji se mogu opravdati potrebom suzbijanja fanatizma (islam), do netrpeljivosti koju potiču i promiču politički krugovi i pojedine partije zbog atireligijske agende.

Zanimljivo je uočiti porast ograničavanja religijskih prava u Europi prema islamistima, zbog pojave radikalizma. Restriktivnost je uvedena i zbog terorističkih skupina, ali i zbog militantnog sekularno lobija koji želi uništiti religiju. Slična blaža ograničenja pojavljuju se u Srednje-Istočnoj i Sjevernoj Africi.

Kina prednjači u progonu religioznih građana (brojčanom) te se uočava povećanje restrikcija. Propagandu, represiju, «pranje mozga» potiče i provodi država te Komunistička partija Kine u cilju ateizacije društva. Kina ima oko 1,7 milijarde ljudi (cc 19 posto svjetske populacije) od čega je najviše kineske tradicijske religije više od 294 milijuna (21 posto), 244 milijuna budista (18 posto), više od 68 milijuna kršćana (5,1 posto), 24 milijuna muslimana (1,8 posto) itd. Zbog indoktrinacije i proganjanja veliki postotak se plaši prakticirati religiju pa ih se ne izjašnjava 52 posto. Ova zemlja promiče propagandu koja je suprotna Općoj deklaraciju UN-a, pa time ruši i obezvrjeđuje temelje modernog društva. Državne restrikcije najviše potiču: Egipt, Kina, Iran, Saudijska Arabija, Indonezija, Malidivi, Afganistan, Sirija, Eriteja, Somalija, Rusija, itd.

Po promicanju nestrpljivosti na društvenom nivou ističe se porast divljačkih napad muslimanskih fanatika. Brutalni napadi vrše se u većini zemalja gdje imaju vlast i mogućnost upravljana politikom. Ističe se organizirano ubojstvo dvojice svećenika u Keniji zato što su posjećivali kršćanske vjernike. Indonezija bilježi porast nasilja u kojima muslimani napadaju muslimane koji ne žele biti djelom službenog establišmenta te religije. U Nigeriji se bilježi divljanje muslimana koji su palili, pljačkali i uništavali kršćanske tvrtke, te su ubili četiri vjernika. Društvene netrpeljivosti su izražene u: Pakistanu, Afganistanu, Indiji, Somaliji, Izraelu, Iraku, Palestini, Siriji, Rusiji, Indoneziji, Nigeriji, itd.

Na kraju treba istaknuti kako očuvanje religijskog identiteta i dalje predstavlja izazov za društvo današnjice, a religijska prava, generalno govoreći, i dalje su pod prijetnjama i pritiscima. (B.B.)

Ugroženost vjerskih prava po religijama

Društvena netrpeljivost prema religijama

© reformacija.net