Reformacijska ekumena

Trideset troje predstavnika trinaest kršćanskih zajednica održali su samit u Dalasu, SAD (22-25. listopada). Predstavnici su došli iz različitih institucija i organizacija, te sljedećih kršćanskih Crkva: Evanđeoska asocijacija reformiranih i kongregacionalnih Crkava, Prezbiterijanske Crkve, Evanđeosko prezbiterijanske Crkve, Sjeverno američke luteranske Crkve, Američko anglikanskog koncila, Anglikanske Crkve Sjeverne Amerike, Ujedinjene metodističke Crkve.

Svrha je okupljanja utvrđivanje i izgradnja duhovnog zajedništva, definiranje stajališta i pogleda koja su u Evanđelju Isusa Krista te praktičnih koraka zajedničke misije i službe. Održano je šest plenarnih sjednica, četiri radne skupine te zajedništvo kroz molitvu i Bogoštovlje. Obrađivane su teme povezane sa reformacijskom ekumenom, teološkom edukacijom, društvenim svjedočanstvom, interakcijom sa kulturom, te ustrojavanjem Crkva u sjeverno američkom kontekstu. Samit je zaključen zajedničkom izjavom koja donosi, na temelju Svetoga pisma, poglede na izazove modernog društva.

Reformacijske Crkve u SAD-u i svijetu već duže vrijeme trpe nasrtaje fanatičnih liberalnih fundamentalista koji, pod krinkom modernoga, promoviraju poganzima i moralne devijacije koje su bile poznate i prakticirane još u poganskom Rimu, a koje kršćanstvo nije prihvatilo kako svoj svjetonazor.

Pod izlikom modernog i naprednog apologeti antikrista izvrću nauk Svetoga pisma, nasrću na brak kao zajednicu muškarca i žene, odbacuju pravovaljana vjerovanja Crkve, desekriraju i ateiziraju vjerske zajednice, promiču kult smrti, egocentrizma i antropocentrizma.

Sekularni liberali su do sada stvorili nered i razdore u: Evangeličkoj, Reformiranoj, Prezbiterijanskoj, Anglikanskoj Crkvi te isto to čine i kod drugih. Sukladno svojoj agendi vjernike proglašavaju fundamentalistima te ih žele izbaciti te isključiti iz društvenih tokova, a moralne i duhovne devijacije prikazuju modernim i demokratskim.

Model djelovanja im je takav da se ušuljaju u Crkvu i prikriju, nauče vjerski vokabular te nakon određenog vremena metodama manipulacija i maltretiranja preusmjeravaju i zavode vjernike, a posebno ciljana skupina su im vjerske vođe. Pored ovih «petokolonaša» postoje i oni koji se “petljaju” u vjerska pitanja zajednica kojima ne pripadaju ili onih koji se otvoreno deklariraju kao oni koji su bez vjere, ali napadaju vjeru pa time pokazuju da su ateističkog usmjerenja.

Iako je segregacije vjernika protivna demokratskim društvima i Općoj deklaraciji UN-a, sekularni liberali manipulacijama i stvaranjem iskrivljenih predodžbi vješto zloupotrebljavaju demokratski sustav i potiču segregaciju vjernika.

© reformacija.net