Diskriminacija protestanata

Europski sud za ljudska prava jednoglasno je (travanj 2012.) donio odluku protiv Španjolske države glede diskriminacije protestanta.

Odluka je temeljena na činjenici da su protestantski pastori (svih Crkava) bili u nepovoljnijem položaju od svojih rimokatoličkih kolega pri ostvarivanju prava na mirovinu. To je suprotno Konvenciji, članak 14 (Prohibicija i diskriminiacija).

Slučaj je pokrenuo vlč. Francisco Apples, umirovljeni svećenik Iglesie Evangélice Española, kojemu su španjolske vlasti uskratile pravo iz mirovinskog zakona temeljeno na činjenice što je bio svećenik navedene Crkve.

Iglesia Evangélica Española je zajednica reformiranih vjernika koja u Španjolskoj broji oko četiri tisuće vjernika, ima četrdeset Crkvenih općina te dvadeset svećenika. Crkva je članica više međunarodnih organizacija te punopravna članica Svjetske zajednice Reformiranih Crkava, Svjetskog savjeta Crkava, Konferencije EU Crkava, itd.

Španjolska baštini tradiciju rasističkog, prohibističkog i diskriminirajućeg odnosa prema vjerskim manjinama. Španjolska inkvizicija je ostavila dubokog traga na mentalitetu, posebno političke oligarhije, koji je poznat po imperijalističkim težnjama, diskriminaciji, progonima i zatiranju manjina.

Reformirani vjernici nisu pošteđeni takovog tretmana čiji se tragovi vide i u 21. stoljeću. Treba istaknuti kako pravni okviri EU izričito brane progon i segregaciju temeljeno na vjerskom identitetu i opredjeljenju pa je za vjerovati kako će svjetlo pravde i kršćanskoga morala konačno zasjati u Španjalskoj.

© reformacija.net