Kriza ekonomije ili morala?

Dr. Arjan Plaisier svećenik i tajnik Sinode Protestantske Crkve u Nizozemskoj dao je izjavu za Europsku protestantsku izvještajnu mrežu o trenutnoj financijskoj krizi koja potresa Europsku uniju.

Vlč. Arjan Plaiser je uočio neke od moralnih devijacija, u zemljama EU koje se nalaza na jugu Europe, zbog kojih su nastupili financijski problemi. Problem je krenuo iz Grčke, preko Španjolske te Italije ima veliku vjerojatnost proširenja i na druge zemlje. To govori i o dubokoj krizi morala. Problemi, koji su slikoviti na primjeru Grčke, jasno govore o rastrošnom, neodgovornom i neracionalnom korištenju sredstava, te krajnje bahatom ponašanju koji uz visoki nivo neodgovornosti i koruptivnosti prijeti potonuću njihove ali i drugih ekonomija EU.

Sugovornik je poručio sljedeće: «U nadolazećim će danima postati jasno koju će odluku donijet politički lideri Europske unije po pitanju financijske krize. Velika zaduženost, uglavnom u južnim dijelovima Europe, budućnost Eura i stabilnost na tržištu traže odlučnost. Nitko nema savršeno rješenje. Sada je svima jasno kako tržište nije samoregulirajuće.

Jedan je od ključnih problema sadašnje krize preopterećenost tržišta novca, koji je odvojen od stvarne ekonomske ali i društvene vrijednosti. Pohlepa koja živi u svima nama potpuno je izašla izvan svih granica, a bogatstvo je postalo božanstvo. Ono se ponaša kao demona koji proždire vlastitu djecu, a posljedica svega toga je raspad društvenih struktura.

Drugi je problem životarenje «kao krpelj». Mnogi su dugovi ignorirani, a njihovo rješavanje ostavljano za budućnost. Lagodan se je život kupovao na dug, to više nije moguće ostvariti. Investitori više nisu sigurni hoće li se pozajmice moći vraćati te kako naplatiti postojeće kredite ako stvari krenu loše.

Dio problema možemo povezati i nama bliskom temom. Kako trošiti novac, u što i gdje ulagati, te kako to činiti kao Crkva? Nedavno je objavljena knjižica naslova ‘Ulažite u misiju!’. To je održivo ulaganje od strane Crkve. Ulaganje nije bacanje novca nego preuzimanje kontrole nad pohlepom. Novac u Crkvi postoji zato da si se njime upravljalo odgovorno, te stvarala vrijednost. Treba upravljati na takav način da se očuva te koristi na duže vrijeme. Dobro ulaganje zahtjeva stvaranje profita, ali to nije jedini kriterij. Treba bit oprezan i ne ulagati u one poslove koji se ne temelje na kršćanskom sustavu vrijednosti, u tom smislu kapital može biti proklet. No kapital može biti blagoslov ako se ulaže u tvrtke te institucije koje promiču pozitivne društvene vrijednosti. Postoje različiti načini kako se to može ostvariti.

Osoba koja koristi novac da bi stvorila novac nalazi se na opasnom području, zato je potrebno neprestano slušati glas Evanđelja. Jer i uz najbolju namjeru možemo upasti u mrežu Mamona, jedino nas Evanđelje štiti od toga.»

© reformacija.net