Stvaranje, anđeli, đavao i čovjek

Iz vjeroispovijedanja Crkve izdvajamo o stvaranju svega, anđelima, đavlu i čovjeku.

Dobri je i Svemogući Bog stvorio sve, vidljivo i nevidljivo svojom vječnom Riječju i održava ih svojim suvječnim Duhom kao što je i David svjedočeći rekao,”Gospodnjom su riječju nebesa sazdana i dahom usta njegovih sva vojska njihova.” Ps 33,6. Sveto pismo uči da sve što je Bog stvorio bješe veoma dobro i stvoreno je na čovjekovu dobrobit i uporabu. Stoga potvrđujemo da sve to ima zajednički početak.

Od svih stvorenja najizvrsniji su anđeli i ljudi. O anđelima Pismo veli, “Vjetrove uzimaš za glasnike a žarki oganj za slugu svojega” Ps 104,4. Također stoji pisano, “Zar nisu svi anđeli službujući duhovi što se običavaju slati da služe onima koji imaju baštiniti spasenje?” Heb l,14. U svezi đavla, samo Gospodin Isus svjedoči, “On bijaše ubojica ljudi od početka i nije stajao čvrsto u istini jer u njemu nema istine. Kad god govori laž, govori svoje vlastito, jer je lažac i otac laži” Iv 8,44. Stoga naučavamo da su neki anđeli ustrajali u poslušnosti i bili određeni u vjernu službu Bogu i ljudima, dok su drugi otpali svojom slobodnom voljom i bili bačeni u propast, postajući neprijatelji vjernima i svega dobroga.

Pismo veli da je čovjek stvoren dobrim na sliku i priliku Božju; da ga je Bog postavio u raj i sve mu podložio: Post 2. O tome David veličanstveno govori u Psalmu 8. Štoviše Bog mu je dao ženu i blagoslovio ih. Također, smatramo da se u čovjeku nalaze dvije različite supstance u jednoj osobi; besmrtna duša koja odvojena od tijela ne spava niti umire i smrtno tijelo koje će ipak na sudnjem danu uskrsnuti iz mrtvih, kako bi cijeli čovjek, bilo u životu ili u smrti, živio zauvijek.

Odbacujemo sve koji ismijavaju ili s lukavim argumentima sumnjaju i odbacuju besmrtnost duše, ili koji tvrde da duša spava ili da je dio Boga. Ukratko, ne prihvaćamo sva stajališta ljudi, bez obzira na njihov broj, koji odstupaju od Svetoga pisma danog apostolskoj Crkvi Kristovoj u svezi stvorenja, anđela, demona i ljudi. (II HV VII)

Jedna misao o “Stvaranje, anđeli, đavao i čovjek

Komentari su zatvoreni.