Božić po Mateju

“Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše. A Josip, muž njezin, bio je pravedan i nije htio da je sramoti javno, i tako je namislio da je otpusti tajno. Dok se je on bavio s tom mišlju, javi mu se u snu anđeo Gospodnji i reče: “Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju; jer što se je začelo u njoj, od Duha je Svetoga. Ona će roditi sina, kojemu ćeš nadjenuti ime Isus; jer će on izbaviti narod svoj od grijeha njegovih.” Ovo se sve dogodi, da se ispuni, što je rekao Gospodin preko proroka: “Eto, djevica će začeti i roditi sina, i dat će mu se ime Emanuel”, to znači “Bog s nama”. Josip ustade od sna i učini, kao što mu je bio zapovjedio anđeo Gospodnji. On uze k sebi ženu svoju. Ali je ne spoznade, dok ne rodi sina svojega, prvorođenca. I dade mu ime Isus.” Mt 1, 18-25

Rođenje i prvi dani Kristova života opisani su u na dva mjesta u Novom zavjetu: Mt 1,18-2,23 i Lk 2,1-40. Zapisi pomažu pri rekonstrukciji jasne i cjelovite slike Kristova utjelovljenja.

Evanđelista Matej je bio jedan od dvanaest učenika: apostol. Po zanimanju je bio carinik: sakupljač poreza te je imao dva imena, Matej Levi. Rodom je bio iz Galileje, Evanđelje je pisao tridesetak godina nakon Kristova uskrsnuća. Djelovao je na području Palestine, a nakon migracije se ne zna gdje je otišao. Pretpostavlja se da je poginuo mučeničkom smrću.

Matej opisuje rođenje i prve dane Isusova života u prvom i drugom poglavlju. Ističe nekoliko povezanih događaja; Josipu se, koji je bio zaručen za Mariju, ukazao u snu Anđeo Gabrijel te mu poručio da njegova zaručnica, za koju je saznao da je trudna, nije učinila išta amoralno, jer je dijete začeto nadnaravno. Dobio je poruku o posebnosti djeteta i da će njegov poslanje biti izbavljenje ljudi od njihovih grijeha. Tu je objavu anđeo potvrdio navodima Prvog zavjeta, knjige proroka Izajia 7p. Josip je Mariju prihvatio za suprugu, a dijete za zakonitog sina.

Za vrijeme boravka u Judeji, dok su bili u Betlehemu, u posjetu je tek rođenom djetetu došlo poalanstvo sa istoka. Prvo su otišli do kralja Heroda jer su mislili da se u njegovoj kući rodio nasljednik tj. kralj. Ta je vijest uznemirila Heroda jer je dolazak Mesije značilo prijetnju političkoj vlasti. Nakon vijećanje, sa tumačima svetih spisa, dobio je odgovor. Temeljem proroštva proroka Miheja (Mih 5,1), koji je živio sedam stoljeća prije Isusova rođenja, Mesija je trebao biti rođen u Betlehemu. Ova je činjenica uznemirila Heroda koji se nadao da će mudraci dojaviti točno mjesto gdje se nalazi te o kojemu se djetetu radi. Sljedeći putanju zvijezde došli su do Betlehema, pronašli dijete i njegove roditelje. Darovali su ga; zlatom, tamjanom i smirnom, odatle pretpostavka da ih je bilo troje. Budući su primili naputak, u snu, da se ne vraćaju Herodu drugim su se putem vratili u svoju domovinu.

Josipu se javio anđeo Gospodnji, također u snu, i naredio da krene u Egipat jer je kralj naumio pronaći i ubiti dijete. Tamo je trebao ostati sa djetetom i majkom, iz sigurnosnih razloga. Kralj je naredio smaknuće dječaka od dvije godine na niže u potrazi za Isusom. Iz Egipta su se vratili nakon smrti Heroda, a budući je u Judeji vladao Arhelaj, njegov sin, Obitelj je otišla u Galileju, grad Nazaret. Tamo će Isus provesti veći dio života sve do stupanja u službu.

Molitva: Gospodine Bože zahvaljujemo za tvoju milost očitovanu po Kristu Isusu. On se je utjelovio kako bi postao jasan i vidljiv znak svima onima koje si odabrao za vječni život. Molimo te tu nadu vjere stvori i utvrdi u srcima našim. Neka se Božić rodi u srcima svih ljudi, a vjera u Boga ispuni cijeli svijet! (B.B.)

©  reformacija.net

4 misli o “Božić po Mateju

 1. Anonimno

  Umjesto svog osobnog komentara, evo razmišljanja Davida MC.
  Zapis o Božiću, Isusovu rođenju, u Matejevu i Lukinu evanđelju postao nam je toliko poznat da se pitam jesmo li uopće shvatili što se zapravo dogodilo. Anđeo je rekao mladoj djevojci da će začeti dijete silom Duha Svetoga ( Lk 1, 26-38 ).Zatim je anđeo njezinu zaručniku poručio da je oženi i da djetetu dade ime Isus “jer On će izbaviti svoj narod od njegovih grijeha ” ( Mt 1,21 ). Pastiri su na nebu ugledali četu anđela koji su im rekli da se u Betlehemu gradu rodio Spasitelj(Lk 2. 11). Magi s istoka su prevalili dug put da se poklone Onome za koga su rekli da je ” novorođeni židovski Kralj”(Mt 2.2 ) Zapanjujuće, zar ne ?
  Isto je tako zapanjujuće da su Marija ,Josip, pastiri i magi učinili upravo ono što im je bilo rečeno. Marija se prepustila Božjoj volji;Josip ju je uzeo u svoj dom kao ženu; pastiri su otišli do Betlehema i našli djetešce u jaslama; a magi su slijedili zvijezdu.Bez da su znali što će se dogoditi, svi su oni poduzimali svaki slijedeći korak vjerom u Gospodina Boga. Zapanjujuće, zar ne ?
  A što je s nama ovog Božiča ?Hoćemo li vjerovati Bogu i slijediti Njegovo vodstvo čak i kad se suočimo s nesigurnošću i teškim okolnostima koje nas ookružuju ? Kad vi i ja poslušamo Božji glas, ishod je doista zapanjujući !

 2. sinoptik

  Radost. To je Božić. Radost. To nam najviše nedostaje u našim životima. Božić je čisti izvor radosti. Izvor iz kojega slobodno možemo zagrabiti, da nas ta radost prati kroz sve dane našega života. Mir.

Komentari su zatvoreni.