Obljetnica mučeništva Jana Husa

Jan Hus

Religijsko-edukativno-kulturni program: Husovské slavnosti 2015, održan je u Pragu od 5. do 6. srpanja 2015.

Crkve reformacije, Čekoslovačka Husitska Crkva, Ekumenski odbor, Vlada Češke te Sveučilište u Pragu bili su organizatori. Povod je spomen na 600 godina od mučeništva, velikana slobode savjesti, Jana Husa. Ova godina posvećena je reformatorskim idejama koje je pronio na dobrobit svoga naroda, ljudi i kršćana. Nazočno je bilo osamdeset međunarodnih gostiju (EU, SAD, Azija) predstavnika Crkava reformacije (Reformirana, Prezbiterijanska, Evangelička, Ujedinjena), te vjernika i građana Češke.
Program je počeo u nedjelju 5. srpnja. Međunarodna Bogoštovlja su bila u tri Crkve na: Češkom, Njemačkom, Engleskom i Koreanskom jeziku. Predstavnici su reflektirali svoja razmišljanja, o husitskom pokretu, nakon Bogoštovlja. Vjernici zajednica organizirali su ručak i druženje.

Edukativno-glazbeni program održan je u Crkvi Sv. Salvadora. Tema: Lica reformacije u Gornjoj Lusatiji, Bohemiji i Šleziji. Izložbu, edukativno-foto panela, je omogućilo Ministarstvo kulture i udruga za promicanje kulture Oberlausitz-Niderschlesien. Izlaganja je imalo više gostiju. Na centralnom trgu je bio program za građanstvo, te koncert uz prijenos na Češkoj nacionalnoj televiziji. Program je završio primanjem kod rektora Karlovog Univerziteta. Rektor je istaknuo važnost reformatora u razvoju intelektualne i duhovne misli.

Drugi dan programa je započeo orguljaškim nastupom izvedbe J.S.Bacha, Preludium a fuga Es dur, u Crkvi Sv. Salvadora. Nastavljen je predavanjem: Uvod u Bohemijsku reformaciju i Jan Hus. Predavao je dr. Peter Morée, profesor Povijesti Crkve na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Pragu. Potom je uslijedila teološka rasprava, na kojoj su učestvovali: u ime Evangeličke Crkve u Njemačkoj Margot Käßman, posebni izaslanik pape Franje kardinal Mikoslav Vlk, te Daniel Fajrt predsjednik Ekumenskog savjeta Crkava u Češkoj. Moderator je bio Daniel Ženatý zamjenik Seniora Sinode. Paralelno sa ovim programom odvijalo se predavanje o liku i djelu Jana Husa u Crkvi Sv. Nikole. Na zidu Betlehemske kapelice otvorena je umjetnička postava: Istina. Program je bio obogaćen češkom praizvedbom Oratorija Jana Husa kompozitora Carl Loewe, u izvedbi Filharmonije Reutlingen uz učešće Kora Betzinger i Ebingen. Zaključno Bogoštovlje je bilo uz učešće predstavnika kršćanskih Crkava.

Program je završio u Vijećnici Grada, uz učešće Praške simfonije, solista, i naratora. Pored glazbenog program bila je interpretacija biblijskog Govora na gori i poruka reformatora. Narodna Banka Češke izdala je zlatnik povodom obljetnice.

Jan Hus je rođen 1370, u Husinecu, Bohemija. On je velikan teološke misli i slobode savjesti, propovjednik, profesor i rektor Karlovog Sveučilišta. Osuđen je i ubijen (spaljen) zbog: kršćanskog, biblijskog, naprednog i slobodarskog svjetonazora. Presuda je izvršena 6. srpnja 1415. u Kostanzi, Njemačka. Do kraja svog života ostao je vjeran Bogu te je, u muci ali molitvi, skončao svoj život i postao jedan od mnogih mučenika za kršćansku vjeru.