Papa se pokajao

Papa Franjo
Papa Franjo učinio je povijesni korak posjetivši 22. lipnja 2015. Valdešku Crkvu u Torinu na Sjeveru Italije. Ispred valdeških kršćana bio je moderator pt. Eugenio Bernardini, te vlč. Paolo Ribet pastoralni službenik vjernika u Torinu.

Tom prilikom ispričao se za zločine koje su počinili članovi njegove Crkve reformiranim vjernicima u Italiji. Sljedbenici pape činili su, u više navrata i tijekom nekoliko stoljeća, velike: pokolje, silovanja i pljačke reformiranih kršćana u Italiji.

Papa je poručio: “Na žalost dogodilo se, i dalje događa da braća ne prihvaćaju svoje razlike i vode ratove jedni protiv drugih.

Osvrćući se na povijest naših odnosa, ne možemo ne biti tužni zbog nesuglasica i djela nasilja učinjenih u ime naše vjere, molim Gospodina da podari milost kako bi se prepoznali kao grješnici i oprostili jedni drugima. Božjim poticajem, koji se ne oslanja na grijehe čovjeka, otvaraju se novi putovi iskustva našega bratstva kojima ne možemo pobjeći.

U ime Katoličke Crkve molim vas za oproštenje. Molim za oproštenje za nekršćansko čak nehumane stavove i ponašanja koja smo u povijesti imali prema vama. U ime Gospoda Isusa Krista, oprostite nam!” skrušeno je zamolio papa Franjo.

Valdežani su predreformacijska Crkava, djeluju od 12.st, a tek su 1984.g. od Republike Italije dobili puno i potpuno priznanje.

Imaju tridesetak tisuća vjernika, stotinjak pastora, 129 Crkvenih općina, uz tendenciju blagog porasta vjernika. Valdežani i metodisti Italije su ujedinjeni od 1975.g. Najveća koncentracija je u Valdeškim dolinama (Sjeverna Italija). Imaju razvijenu tiskarsku djelatnost. Poznati su po humanitarno-karitativno-đakonskoj službi, domovima i hospicijama za djecu, stare i nemoćne. Imaju jednu srednju školu, teološki fakultet u Rimu koji tamo djeluje od 1920, a osnovan je 1850.g, sa knjižnicom od oko osamdeset tisuća knjiga. Centar za duhovnu obnovu i konferencije je na Sjeveru Italije. Misijski djeluju u Paragvaju i Urugvaju te imaju dijasporu, posebno u SAD-u, sa desetak tisuća vjernika.

Povijest valdežana je bremenita, u više navrata su bili žestoko proganjani i pljačkani, a broj mučenika iznosi više desetaka tisuća.
Ističemo dva primjera. Mérindolski pokolj je (1. siječnja 1545.) odobrio i potaknuo Francis I. kralj Francuske, a proveo ga je masovni ubojica Jean Maynier sa vojskom od dvije tisuća: pljačkaša, koljača, siledžija i lopova. Pobijeno je više tisuća pobožnih valdežana uz masovnu pljačku privatne imovine.

Dana 25. travnja 1655, nakon višemjesečnih neuspjelih pokušaja da ih se navede na idolopoklonstvo, organiziran je stravičan: pokolj, pljačka i masovna silovanja; ubijeno je oko 1700 vjernika. Pokolj je poznat kao Piedmontski Uskrs.

Punopravni su članovi više međunarodnih organizacija među kojima je i Svjetska zajednica Reformiranih Crkava, te Vijeća Reformiranih Crkava Europe.