Vijeće Reformiranih Crkava Europe

VRCE 2015Prezbiterijanska Crkva Irske i Upravni odbor Vijeća Reformiranih Crkava Europe bili su domaćini Skupštine od 19. do 20. veljače 2015. u Belfastu, UK. Centralna tema Skupštine bila je: Nacionalni i Europski identitet te uloga Reformiranih Crkava, a glavni predavač bio je dr. Doug Gay, profesor teologije Trinity Collega iz Glasgowa.

Skupština je otpočela Bogoštovljem, nastavljena radnim sastankom od 17:00 do 20:00. Drugi dan zasjedanja nastavljen je zajedničkom molitvom i biblijskim navještajem, predavanjima, izlaganjima, i raspravama, od 08:30 do 19:00, te zaključen zajedničkim Bogoštovljem.

VRCE ujedinjuje Crkve reformacije koje su poznate i još pod sljedećim nazivima: Reformirana, Valdeška, Češka braća, Prezbiterijanska, odnosno one koje nasljeduju konfesionalni identitet poznat kao kalvinizam.

Svrha i poslanje VRCE-a je pomagati, proširivati i produbljivati razumijevanje te zajedništvo među članicama i pomagati ispunjavanje službe za Gospodina Isusa Krista. VRCE svojim djelovanjem nastoji olakšati transformaciju Crkava u međuovisnu i misijsku zajednicu koja podržava, osnažuje i potiče partnerstvo u misiji od Boga. Promoviranje punog zajedništva i sudjelovanje svih članova i svih dobnih skupina, u svim aspektima života Crkve te njezino javno svjedočenje vjere, poticaj je koji proizlazi iz poslanja VRCE-a.

Vijeće promovira puno i ravnopravno partnerstvo žena i muškaraca te potiče đakonsku službu u Crkvi i društvu. Večera Gospodnja, sakrament i pečat primljene Kristove milosti, u Reformiranoj Crkvi se shvaća kao otajstvo vjere koje doprinosi ekumenskom pokretu i preobrazbi svijeta. VERC promiče gospodarsku i ekološku pravdu te mir i pomirenje u svijetu. Zalaže se za promicanje i obranu vjerskih i građanskih prava. Potiče i promovira održivi razvoj te iskorjenjivanje siromaštva. Vijeće pruža reformatorsku perspektivu na jedinstvo Crkve. Ono uvažava i poštuje konfesionalne posebnosti i različite crkvene strukture.

VRCE ujedinjuje 38 nacionalnih Sinoda Reformiranih Crkava u 28 zemalja Europe, s više milijuna vjernika. Nasljeduje konfesionalni identitet reformacije 16. stoljeća, poznat i kao kalvinizam. Reformirana kršćanska kalvinska Crkva u Hrvatskoj je punopravna članica VRCE-a.

VRCE 2015