Odmor u Bogu

Odmor
Svako tko prati vijesti, i promatra svijet oko sebe svjestan je: izazova, iskušenja, i nevolja života.

Stalno primamo podatke koji govore o nesposobnosti stvaranja boljega društvenoga okružja. Pravednost i briga za slabe je misaona kategorija i lijepa, prigodna, fraza koju vole izgovarati društvene vođe. O radničkim pravima glasno govore i strastveno pišu oni koji o radnicima znaju sve; iz knjiga. Analitičari raspravljaju o problemima, ali nitko ne zna kako ih riješiti. Vlastodršci govore kako se više ne može računati na društvenu solidarnost, pa se zaključuje kako su prijašnje generacije sve za sebe potrošile.

U nametnutoj: zbrci, strci, pomutnji i pritiscima mnogi traže izlaz pa se razočaraju kad uoče da su u društvenom labirintu; neshvaćeni, odbačeni, i obespravljeni.

Očajnima i onima koji se sučeljavaju sa težom stranom života, skrećemo pozornost na Isusove riječi: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.” (Mt 11,28-30).

Bit, Isusova nauka, je živi odnos s Bogom! Ako tako postavimo stvari, navedeni, biblijski citat, nameće pitanje, i daje odgovor. Jesmo li spremni čuti Božji glas, u glasnoći okolnosti koje zagušuju, a ponekad i zaluđuju?

Isusova poruka, nekima je, poziv na povratak, a drugima poziva na pokret. Što pod tim podrazumijevamo ?

Poziv na povratak: upućen je svima koji su prepoznali i prihvatili Božji put, ali su zbog različitih okolnosti skrenuli ili otišli sa njega. Isus poziva sve koje je vihor okolnosti otpuhao na životnu pučinu problema i opterećenosti. Njegov poziv bi se mogao sažeti sljedećim poticajom: vratimo se Bogu; obnovimo svoje povjerenje u Boga koji razumije i nikada ne napušta!

Poziv na pokret: upućen je svima koji sumnjaju i ne vjeruju; pa ih uvjeravamo kako život s Bogom donosi: mir, sigurnost, nadu, radost, te intelektualno ispunjenje. Moglo bi se reći kako, ispravno shvaćena i proživljena, vjera u Boga djeluje terapeutski. Stoga je racionalna odluka vjerovati u onoga koji daje puninu smisla i postojanja.

Isusova poruka je poticaj da u vjeri, s Bogom idemo dalje kroz život! Problemi ne iščezavaju; realnost se ne zanemaruje – ali se perspektiva mijenja. S Bogom tama postaje svjetlo; problemi se savladavaju; kroz život se sigurnije hodi! (B.B.)

© reformacija.net