Lutherova ruža

Lutherova ruža


Ponekad se na: slikama, štitovima, germanskim gradskim pečatima, okovratnicima ili Luteranskim crkvama može vidjeti znak koji se veže za reformatora Martina Luthera (+ 1546.).

Pojedini će luterani sa ponosom isticati amblem, a mi ćemo pojasniti njegovo – evanđeosko – značenje.

Luther je osmislio znak ne bi li sa lakoćom pojasnio temeljne poruke Evanđelja i svoga nauka. Dana 8. srpanja 1530. u pismu, kojega je napisao u Koburgškom dvorcu, pojasnio je smisao i značenje.

Križ crne boje, smješten je u središte srca crvene boje, a simbolizira Krista raspetoga za nas. Ako srcem vjerujem biti ću spašen: Rim 10,10. Crna boja podsjeća kako križ usmrćuje našu tjelesnu narav, ali je u crvenomu srcu, prirodne boje, što poručuje kako nas Kristov križ oživljava. Pravednik će živjeti po vjeri u Spasitelja: Rim 1, 17.

Srce je u središtu bijele ruže, što poručuje kako vjera daje: radost, utjehu i mir. Može se reći kako “stavlja” vjernika u središte ruže jer vjera daje mir kakav svijet ne daje: Iv 14, 27. Ruža mora biti bijela jer je to boja duha i anđela: Mt 28, 2 – 3 i Iv 20, 12.

Ruža je smještena na “nebesko plavoj” podlozi podsjećajući kako je radost u Duhu i vjeri početak nebeske, vječne, radosti. Ona je već djelom vjere i shvaćena nadom iako se, možda, još ne očituje.

Zlatni obruč simbolizira: nebesku, neprolaznu, i ogromnu radost. Ona je mnogo vrjednija od svih radosti i dobara, baš kao što je zlato najdragocjeniji metal.

Sljedeći put kad ugledate i zagledate piktogram, promislite o značenju evangeličkoga nauka. Danas ga manje uništavaju stari, ali zato mnogo više novi neprijatelji i trojanski konji evanglikalizma: liberali, divlji libertarijanci, gay lobisti, sekularni sektaši i komunistički kadrovci. (B.B.)

© reformacija.net