Veliki broj kršćanskih mučenika

kriz-www.rkczg.hr

Prema pisanju časopisa Christian History, temeljem zajedničkog istraživanja sa Voice of the Martyrs, koje prenosi Christian Today, od vremena Prve Crkve do danas bilo je – sedamdeset milijuna – kršćanskih mučenika!

Glavnina istraživanja (predstavljena u seriji članaka) bavi se progonima posljednjih 300 godina. David B. Barrett je došao do navedenog broja istražujući povijest do Isusova doba.

Primjera ima puno, a posebno treba istaknuti kako su tijekom, različitih, totalitarističkih sustava učinjeni najveći zločini.

Nacionalsocijalistička radnička partija Njemačke odgovorna je za smrt milijun vjernika. Komunistička partija Rusije pobila je od 1917. do 1950.g. petnaest milijuna pravoslavaca. Kineski komunisti su odgovorni (od 1950. do 1980.g) za smrt oko sedamsto tisuća kršćanskih vjernika.

Od 1880. do 1930. u Meksiku je ubijeno više od sto tisuća rimokatolika. Tijekom vladavine Idi Amina, u Ugandi je od 1971. do 1979.g. ubijeno oko tristo tisuća kršćana.

Treba se podsjetit i jednog od najkrvavijih događaja u povijesti kršćanstva: pokolj francuskih kalvina. Vjerski genocid je započeo sa 23. na 24. kolovoz 1572. U Parizu je pokolj trajao tri dana i noći, ubili su više od dvije tisuće ljudi, a u narednim tjednima ubijeno je 70 – 90 tisuća kršćana.

Prema posljednjim procjenama svake godine bude ubijeno više od deset tisuća kršćana, a veliki broj prolazi različite oblike zlostavljanja, a časopis Christian History tvrdi da se provodi “globalni rat” protiv kršćana.

Činjenice prošlosti i stanje sadašnjosti ukazuju na: velike i globalne pravne propuste, sustavno, i temeljito kršenja temeljnih prava i sloboda čovjeka.

© reformacija.net