Što je to brak?

UIO-1

Nedavni je jedna tvrtka za proizvodnju pametnih telefona, u želji da približi svoj proizvod što većem broju ljudi, osmislila slogan koji, otprilike, glasi ovako: Mobitel kao životni suputnik! U želji približavanja ideja i prodaje proizvod nameće se poznata poruka sa potpuno drugim značenjem.

Iako se čini modernim, pa samim time, inovativnim zapravo je to prastara tehnika koja bi se mogla opisati izrekom: “Protivnika porazi njegovim oružjem!”.

U posljednje vrijeme se vrlo nasrtljivo nameću poznati pojmovi sa potpuno iskrivljenim i drugačijim značenjem.

Sve do nedavno smo vjerovali kako su životni suputnici bračni drugovi, ali vidimo da je to nekima i mobitel. Možda će se uskoro pojaviti inicijativa da se ova zajednica legalizira i proglasi brakom jer ako je netko nekome životni suputnik onda bi mogli zaključiti da mu je bračni drug.

Želimo podsjetiti što je to brak, a tome pomaže nauk Reformirane crkve.

«Brak je lijek za nesuzdržljivost koji je ustanovio Gospod Bog i izobilno blagoslovio, volja mu je da žena i muškarac čeznu jedno za drugim nerazdvojno i žive zajedno u punoj u ljubavi i slozi (…) Naučavamo kako brakove treba sklopiti u strahu Gospodnjemu i ne protiv zakona koji zabranjuju određeno krvno srodstvo kako brak ne bi bio incestuozan. Nadalje, supružnici moraju biti sveti i vrlo vjerni, pobožni, puni ljubavi i čistoće. Zato se trebaju čuvati svađa, razdora, požude i preljuba. (…) Roditelji djecu trebaju odgajati u strahu Gospodnjem i oni se trebaju skrbiti za svoju djecu prisjećajući se riječi apostola: ‘Ako se tko za svoje, osobito za ukućane, ne brine, zanijekao je vjeru; gori je od nevjernika’ 1 Tim 5,8. Trebali bi svoju djecu poučavati časnim poslovima ili zvanjima da bi se jednoga dana sami uzdržavali. Trebaju ih čuvati lijenosti i u svemu se održati u istinskoj vjeri Gospodnjoj, kako im ne bi nedostajalo pouzdanja ili da zbog prevelike sigurnosti ili prljave pohlepe postanu nepošteni i bezuspješni.” (II.HV XXIX)

Na kraju vrlo iskreno do kraja, a zbog pomutnje pojmova, potrebno je podsjetiti na poznate od Boga određene, i prirodom zadate činjenice. Brak je zajednica muškarca i žene, a iz nje može nastati obitelj. Obitelj je temeljna ćelija i sigurnost svakoga društva. Zbog toga takav brak treba: štititi, promicat i poticat! (B.B.)

© reformacija.net

uimeobtelji.net