Egipat: Muslimani teroriziraju kršćane

U Egiptu se odvija građanski rat između sekularnih i muslimanskih fanatika. Česte mete su im kršćani, a ovi posljednji sukobi sam su izgovor za stoljetni progon vjernika. 

Kako donosi ABC News: «Kršćani dugo pate od diskriminacije i nasilja u većinski muslimanskom Egiptu . (…) Napadi su se intenzivirali otkad su islamisti došli na vlast 2011, a nakon Arapskog proljeća. Ova je revolucija sa vlasti svrgnula Hosni Mubaraka, i dovela ekstremiste. Kršćane i dalje napadaju od kada je predsjednik Mohammed Morsi svrgnut (3. srpanja) što je potaknulo islamistički bijes predvođen njegovim Muslimanskim bratstvom. Oko 40 crkva su opljačkane i spaljene, a dodatnih 23 su napadnute i teško oštećene od prošle srijede.»

Do sada je uništeno stotine objekata egipatskih kršćana: Crkva, škola, sirotišta, poslovnih centara, domova; a bilo je: silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja, ubojstava i različitih oblika nasilja nad vjernicima, koji su česta meta muslimanskih fanatika.

Egipat ima 85 294 388 stanovnik, od toga su 99,6 posto Egipćani, većinska religija (90 posto) je islam sunitske frakcije. Kršćanskih vjernika je oko 10 posto, većina su kopti (9 posto). To je jedna od najstarijih kršćanka zajednica sa neprekinutim kontinuitetom djelovanja od apostolskih vremena.

Kršćani su bili većina, ali su ih fanatici metodama: ratnih osvajanja, zlostavljanja, maltretiranja, istjerivanja, proganjanja i prozelitiziranja prisilili na islam ili protjerali iz zemlje.

© reformacija.net