UBD: Ujedinjena biblijska društva

Ujedinjena biblijska društva (UBD) ove godine slave šezdeset šestu godinu ujedinjavanja i djelovanja. UBD su najznačajnija religijsko-kulturna organizacija koja se bavi promicanjem biblijske misli na svjetskom nivou.

UBD su ustrojena (ujedinjena) 1946.g. u SAD-a, a danas obuhvaćaju 146 nacionalnih biblijskih društava. Jedno je od njih i Hrvatsko biblijsko društvo koje ima sjedište u Zagrebu. UBD djeluje u više od 200 zemalja svijeta pa je po tome svjetska organizacija u pravom smislu te riječi.

Iako UBD potpomažu humanitarne projekte (borba protiv HIV-a, pomoć stradalima kod elementarnih nezgoda itd.), temeljni je cilj promicanje, prevođenje i distribucija Biblije. UBD su organizirala prevođenje 450 biblijskih prijevoda, na 2527 od procijenjenih 6500 jezika. Društva ujedinjuju različite kršćanske zajednice: katoličke, protestantske, pravoslavne koje rade na ostvarivanju temeljnoga cilja društva, te su u tom smislu i ekumenska.

Službena web stranica UBD su http://www.unitedbiblesocieties.org/ , na njoj se mogu naći vijesti i izvještaji o radu. Čak osam i pol milijuna ljudi prate rad UBD putem facebooka:  http://www.facebook.com/TheBibleUBS .

Sveto pismo je temelj civilizacije. Biblija je riječ od Boga čovjeku te daje: nadu, sigurnost, i smjer za život. To su prepoznala UBD, zbog toga promiču Bibliju na svim razinama i svim nacijama.

 © reformacija.net