Ženeva: Muzej reformacije

U Ženevi, gradu kalvinske reformacije, nalazi se Musée international de la Réforme (Međunarodni muzej reformacije).

Još su u 19. stoljeću povjesničari započeli skupljati dokumente i predmete koji će biti predstavljeni u muzeju. Godine 1959. pastor Reformirane Crkve Max Dominicé uz pomoć vjernika i donacijama Prezbiterijanske Crkve SAD, započinje raditi na projektu koji je dovršen 2000. zahvaljujući naporima profesora teologije Oliviera Fatioa. Službeno je otvoren 15. travanja 2005.

Muzej je 2007.g. dobio prestižnu Europsku nagradu za promicanje kulturnog razumijevanja i suradnje od Savjeta europskih muzeja. Ova nagrada se dodjeljuje onima koji rade na promicanju kulturne raznolikosti europskog kontinenta, na kojemu kalvinizam kao svjetonazor ima značajan utjecaj u mnogim europskim zemljama.

Muzej organizira različite tematske postave, a sastoji od jedanaest cjelina u kojima stalni postavi upoznavaju sa bogatim reformatorskim nasljeđem. Postoji postav posvećena prevođenju, tiskanju i distribuciji Svetoga pisma, u sklopu koje se posebno osvrće na njemačkog reformatora Martina Luthera.

Stalni postav uključuje i bogato djelovanje Jean Calvina (Kalvina) u Ženevi. Ovaj je reformatora francuskih korijena ostavio velikog traga na formiranju društvenog i religijskog okružja Ženeve i Švicarske. Njegovo je djelovanje, uz sve probleme, izuzetno pozitivno. Teološki radovi koje je ostavio iza sebe imali su veliki utjecaj na cjelokupnu kršćansku teološku misao. Kalvin je živio i djelovao u Ženevi te služio kao pastoralni službenik i reformator.

Jedna je cjelina određena za predstavljanje povijesti reformacije te je popraćena multimedijalnom prezentacijom. Posebno je zanimljiva Glazbena soba u kojoj se može poslušati pobožne pjesme među kojima se ističu psalmi, posebno omiljeni među hugenotima.

Povijest francuskih kalvina (hugenoti) izuzetno je bremenita, s obzirom da su kao vjernici prošli velike kušnje te progone, mnogi su zlostavljani i podnijeli mučeništvo. Progon hugenota jedna je od velikih mrlja na francuskoj povijesti. Na stotine tisuća kršćanskih (kalvinskih) vjernika bili su progonjeni, a desetci tisuća su podnijeli mučeništvo za svoju vjeru u Isusa Krista. Njima u spomen i kao trajno svjedočanstvo postavljena je stalni postav na spomen ukidanja Edikta Nantes kojim im je bila zagarantirana sloboda savjesti i vjeroispovijedi.

Muzej ima deset stalnih zaposlenika, otvoren je svaki dan (10-17h) osim ponedjeljak te pojedinih blagdana. Pored stalnog muzej organiziran i druge tematske postave. Izdaju novine, te osiguravaju stručno vodstvo za individualne i grupne posjete, u sklopu muzeja je moguće održavanje predavanja, edukacija i radionica. Imaju trgovinu u kojoj se mogu kupiti knjige, različiti pokloni i uspomene povezane sa reformacijom. Ako vas put navede u Ženevu svakako posjetite i ovaj muzej na adresi: Rue du Cloître 4, Cour Saint-Pierre. (B.B.)

© reformacija.net