Protestantizam u porastu

Broj evangeličkih (luteranskih) vjernika je na svjetskoj razini u porastu. Prema najnovijim podacima koje je objavila Svjetska luteranska federacija (SLF) članstvo je u toj krovnoj organizaciji u 2011.g. poraslo za 205,752 člana što je s obzirom na 2010. godinu porast od 0.3 posto.

SLF broji 70.514,046 vjernika. Posljednjih desetak godina ova je zajednica, na svjetskoj razini, porasla za pet milijuna vjernika. SLF ujedinjuje 149 crkve članice u 79 zemalja svijeta.

Najveći je rast vjernika u Africi (3,5 posto), potom u Aziji (2,5 posto), a brojčani je porast vjernika 876,657. Za razliku od ovih područja Crkva u Sjevernoj Americi, Europi, Latinskoj Americi i Karibima bilježi smanjenje vjernika. Najveće je smanjenje vjernika u Europi, oko 6 posto.

Prema izvorima SLF-a najveće Crkve članice su u: Njemačkoj 15,5 milijuna, SAD-a 7,1 milijun, Švedskoj 6,5 milijuna, Etiopiji 5,84 milijuna, Tanzaniji 5,82 milijuna, Danskoj 4,5 milijuna, Finskoj 4,3 milijuna, Indoneziji 4,1 milijuna, Norveškoj 3,8 milijuna, Madagaskaru 3 milijuna.

S obzirom na činjenicu globalnoga porasta broja vjernika evangeličke konfesije te pribrajajući reformirane (više od 80 milijuna), anglikance (oko 80 milijuna), budući su ove Crkve teološki, tradicijski, eklezijalno i svjetonazorski najbliže iako nisu identične niti imaju zajedničku krovnu organizaciju, ali i ostale protestante u širokom smislu može se zaključiti kako je protestantizma u velikom napretku s približnim brojem vjernika na svjetskoj razini od oko 590 milijuna.

Valja istaknuti kako se ne bilježi samo prirodni porast nego ima dosta obraćenika kao posljedica evangelizacionoga navještaja. Posebno su zanimljivi porasti vjernika u dijelovima svijeta u kojima protestantizma nema dugačku tradiciju i duboku ukorijenjenost.

© reformacija.net