Luterani i rimokatolici slave suradnju

Svjetska luteranska federacija (World Lutheran Federation) izvještava o susretu Zajedničke komisije za jedinstvo luterana i rimokatolika, od 18. do 25. srpnja 2017. u Kamieńu Śląskiu, u Opoli Poljska. Domaćini su susreta Evangelička Crkva u Poljskoj i Centar za kulturu i znanost instituta za ekumenizam i istraživanje Teološkog fakulteta Sveučilišta u Opoli.

Luterani i rimokatolici slave pedeset godina suradnje, a ovom će prilikom promišljati i razgovarati o dokumentu, »Krštenje i rast u zajedništvu«, koji bi trebao biti predstavljen Svjetskoj luteranskoj federaciji 2018. Suradnja je započela 1967., a do sada je donijela više zajedničkih dokumenata, od kojih se ističe »Zajednička izjava o opravdanju vjerom« iz 1999. Dokumenti nemaju obvezujuću snagu, ali daju smjernice za djelovanje objema Crkvama. Komisije se redovito susreću i raspravljaju, a pojedine Crkve na terenu imaju ekumensku suradnju.

Mnogi rimokatolici žestoko se opiru suradnji jer smatraju da protestante treba privesti pod svoju vlast, a sebe smatraju jedino ispravnim i bogomdanim. Rimska kurija dobro zna da je to danas nemoguće jer protestanti bilježe značajan porast (na svjetskoj razini ih ima oko 800 milijuna), a i mnogi rimokatolici odbacuju njezinu vlast, pa nastoji biti politički korektna. Ni kod luterana nema jedinstvenoga stajališta. Mnogi ovakva nastojanja doživljavaju kao odlazak od izvornog Lutherovog nauka, dok drugi tvrde da Luther nije ni htio započeti novu Crkvu nego reformirati postojeću, pa smatraju da su ovakva nastojanja dobra jer su na tomu tragu.

Nekad ljuti neprijatelji, koji su vodili i žestoke ratove, danas nastoje umanjiti razlike i zajedno ponegdje surađuju u pojedinim područjima. Svojim primjerom nastoje poticati istinska ekumenska nastojanja.