Sudan: Trudnica osuđena na smrt!

Meriam Yehya Ibrahim (27.g.): supruga, trudnica (osmi mjesec) i majka djeteta osuđena je 15. svibnja na sto udaraca bičem i smrt vješanjem.

Država Sudan zamjera joj što vjeruje u Boga. Iako ju je – kao kršćanku – odgojila etiopska pravoslavka, prisiljavaju ju je zbog njenog oca muslimana na sljedbeništvo Muhameda.

Međunarodna zajednica osudila je ovu odluku. Diplomacija SAD-a izjavila je kako su “duboko uznemireni”, a UK-a je ovaj čin proglasio “barbarskim”. Zahtijevaju od vlasti u Sudanu civilizirano ponašanje te poštivanje vjerskih prava i sloboda. Ujedinjeni Narodi su u priopćenju naglasili: “Izricanje i provođenje smrtne presude trudnoj ženi i majci je okrutno i vodi ka nepoštivanju zabrane torture, degradirajućega postupanja ili okrutnog kažnjavanja.” Ističe se kako nečija vjera ili promjena vjere ne može biti predmet bilo kakove kazne. Zahtijevaju da se vlasti u Sudanu počnu ponašati civilizirano te poštuju vjerska prava i slobode kršćana.

Doznaje se kako je u zatvoru – u nehumanim uvjetima – zlostavljanja od drugih zatvorenica, te ju redovito posjećuje fanatik koji ju metodama: pranja mozga, pritiska, i ucjena prisiljava na odbacivanje vjere u Boga.

Sudan je muslimanska zemlja koja ima nešto više od 35 milijuna stanovnika, 33 posto je urbane populacije, u glavnom gradu Kartumu živi oko 5 milijuna ljudi. Oko 30 posto stanovništva je nepismeno, a BDP iznosi skromnih 2600 USD po glavi stanovnika.

© reformacija.net