Stjepan: Prvi kršćanski mučenik

Stara Drava

Okupljeno mnoštvo je odlučilo ubiti čovjeka koji je predano i ustrajno svjedočio vjeru.

Presudile su mu njegove riječi: “Evo vidim nebesa otvorena i Sina Čovječjega gdje stoji zdesna Bogu.” (Dj 7, 56). Presuda je okrutna: kamenovanje na smrt, a mjesto izvršenja okolica Jeruzalem. Dok se je okupljala pobješnjela svjetina, među njima, nedaleko mjesta egzekucije stoji Savao – veliki mrzitelj, ali za divno čudo uskoro i promicatelj vjere u Boga. Prvi je kamen poletio, smrt je okrutna, a prizor zastrašujuć. Zvuče nevjerojatne i vrlo su upečatljive posljednje riječi: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”

Posljednje riječi, prvog mučenika kršćanske vjere Stjepana ostaju trajno svjedočanstvo snage vjere. Kratak prikaz iz njegova života pronalazimo u Djelima apostolskim 6,5-7,60. Bio je kršćanin židovske nacije i vjerojatno grčkog porijekla, a to možemo zaključiti na temelju imena. Suvremenik Isusa, vjerojatno jedan od njegovih poklonika, i prvak sedmorice đakona zadužen za podjelu pomoći. Ta je služba uspostavljena kako bi se pomagalo potrebitima u podjeli hrane Prve kršćanske zajednice u Jeruzalemu.

Opisan kao čovjek: vjere, pobožnosti, duhovne snage, milosti i čudotvornosti. Bio je odličan apologeta i govornik; vičan uvjeravanju za Krista. Upravo je zbog toga došao u sukob sa skupinom libertarijanaca koji su skovali urotu te ga: lažno optužili, inscenirali suđenje i potaknuli njegovu smrt. Bio je poznavatelj Riječi Božje i neustrašivi promotor vjere u Boga.

Stjepan je uzor vjernicima i primjer svim ljudima dobrih namjera zbog duhovnih, moralnih i ljudskih odlika.

Valja istaknuti kako su svi mučenici vjere (kojih je do sada bilo na milijune) pokazatelji snage vjere i svjedočanstvo za Boga. Mučenici su čuvali vjeru po cijenu smrti, bili su spremni umrijeti za ideale i zato su veliki, a ne zbog mučeništva samog po sebi. Vjera u Boga je bit njihove poruke i središte njihova života. To je evanđeoska poruka poslana svima uz poziv na obraćenje: okrenite se Bogu i živite vjeru!

Poruka mučeništvo za Krista je jednostavna i jedinstvena: istinska vjera je pokretač duha za koju je osoba spremna položiti život zato je poticaj i putokaz za ljude današnjice! (B.B.)

© reformacija.net