Uzbekistan: Progon kršćanskog propovjednika

Makset Djabbarbergeno (32) i njegova obitelj trenutno se nalaze u Kazakstanu gdje su pobjegli u potrazi za azilom. Makset je uhićen u Kazahstanu (od rujna je u pritvoru) zbog zahtjeva Uzbekistan da ga se izruči. Od tamo je pobjegao 2007, obitelj (žena i četvero djece) su se pridružili 2008. godine. Prije bijega su bili zlostavljani od strane tijela represije te im je naređeno da odu iz Tashkenta (glavni grada Uzbekistana). Razlog maltretiranja je vođenje tzv. neregistrirane zajednice kršćana, njegove vjere i  svjedočenja vjere u Boga.

UNHCR je u ožujku 2010. zaključio kako će Masket najvjerojatnije biti zlostavljan i osuđen zbog vjerskog opredjeljenja te ga se svakako ne treba izručiti Uzbekistanu. Njegov slučaj razmatra Vrhovni sud Kazahstana, te odlučuje hoće li ga izručiti Uzbekistanu. Iako se temelj optužnice zasniva na tomu što vjeruje u skladu sa svojom savjesti i ne slijedi religiju koju određuje država on će po toj osnovi biti suđen ukoliko ga izruče. Prijeti mu višegodišnja kazna zatvora.

Vjerske zajednice su u toj državi načelno odvojene od države, ali u praksi postoje izuzetci. Pojedine imaju priznati status od strane države, druge ne. Još uvijek postoje ograničenja glede vjerskih sloboda i prakticiranja religije, državna tijela određuju koje zajednice mogu, a koje ne mogu dobiti registraciju.

Registrirane zajednice imaju niz ograničenja i načelno ne smiju javno ispovijedati vjeru, a posebno se vodi pozornost na obraćenike koji odbacuju islam. Državna tijela represije progone one kojima ne žele dati legalan status, a posebno su usredotočeni na vjerske vođe. Vlasti potiču i provode progon temeljen na vjerskom opredjeljenju. Ova činjenica predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava, i međunarodnih konvencija.

Uzbekistan se osamostalio od Sovjetskog Saveza 1991. Broji više od 27 milijuna građana, 90 posto su nominalni muslimani različitih frakcija (jedan je dio ekstremistički nastrojen) od koji su suniti sljedbenici hanafitske škole najbrojniji. Pet posto su pripadnici Ruske pravoslavne Crkve, 5 posto su pripadnici različitih kršćanskih i nekršćanskih zajednica, te vrlo mali postotak ateista.

© reformacija.net