Iran: Progon protestantskog pastora

Iranski su totalitaristi odlučili, uz pomoć suda, ubiti kršćanskog pastora zbog bogoljublja te su zahtijevali da se odrekne vjere u Boga. Zatočenog su ga držali tri godine prijetnjom smrću i na kraju (rujan 2012.), osudili na tri godine zatvora zato što je svjedočio vjeru u Boga nevjernicima. Budući je već proboravio cjelu kaznu i prije osude odmah je pušten na slobodu nakon trogodišnjeg zlostavljanja. Ova je «blaga» i neočekivana kazna posljedica međunarodnog pritiska.

Montirani postupak su osudile mnoge svjetske organizacije. Snažnu podršku je dobio od vlade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva koje su tražile da Iran počne primjenjivati zakone i poštivati temeljna prava čovjeka. Temeljno pravo čovjeka je sloboda savjesti i vjere, ona su  zajamčena Deklaracijom UN-a i međunarodnim konvencijama te se zabranjuje: segregacija, proganjanje i difamacija vjernika bilo koje vjere.

Yousef Nadarkhani je star 35 godina, oženjen je i otac dvoje malodobne djece. Njegova je supruga, također, u lipnju 2010. osuđena na doživotni zatvor zbog vjere, ali su je nakon četiri mjeseca zatvorskog zlostavljanja pustili na slobodu. Y. Nadarkhani je svećenik Protestantske Crkve Irana.

Kršćanstvo u Iranu ima dugačku tradiciju, još od vremena Prve crkve, nakon navale fanatika gotovo je uništeno. Danas ima oko 300 000 vjernika, što je maleni postotak s obzirom na pučanstvo Irana koje broji oko 72 milijuna ljudi. Najveća Crkva je Armenska apostolska Crkva koja svoju utemeljenost povezuje sa sv. Bartolomejem te je ortodoksna po obredu, osim nje nazočne su protestantske te katoličke zajednice.

Iran je totalitaristička zemlja i jedna od sponzora međunarodnog terorizma. Islam je državna religija: 98,2 posto pučanstva su pripadnici različitih islamskih frakcija od kojih je šita oko 86,1 posto. Iranski primjer pokazuje što znači kada totalitarizam preuzme društvo i koje se posljedice mogu očekivati.

© reformacija.net