Obnova obrazovanja

Reformirana Crkva u Mađarskoj proslavila je dvadesetu obljetnicu (lipanj 2012.) obnove obrazovanja, Crkvena općina Tiszántúl je tim povodom održala bogoštovlje zahvale

Nakon više desetljeća zlostavljanja i proganjanja, od strane ateističko-komunističkih totalitarista, Reformirana Crkva u Mađarskoj je, zajedno s drugim vjerskim zajednicama, dobila priliku ponovno uspostaviti i izgrađivati obrazovanje.

Demokratska vlast je zakonom dopustila slobodno prakticiranje religije što u totalitarizmu nije bilo moguće. Zakon iz 1991. godine određuje da će se cjelokupno crkveno vlasništvo koje je ukraden postepeno vraćati crkvama. U posljednjih nekoliko godina, Reformirana škola u Püspökladányu je denacionalizacijom crkvene imovine riješila pravni spor oko vlasništva. 

Povodom toga u Debrecenu je upriličena proslava, budući je tamošnji Fakultet Reformirane Crkve jedina takva reformirana obrazovna institucija u zemlji, koja od svog osnutka, bez prestanka, neprekinuto radi čuvajući drevni duh i znanje.

Danas gotovo 40 tisuća đaka uči u klupama reformiranih institucija diljem Mađarske. Trenutno, Reformirana Crkva u Mađarskoj skrbi za 47 vrtića, 76 osnovnih škola, 28 gimnazija, 8 srednjih škola, 3 obrtničke škole, 14 umjetničkih akademija, 6 škola za djecu s posebnim potrebama i 21 učenički dom, ima četiri teološka fakulteta te Univerzitet u Budimpešti. Također, Crkva upravlja i dvjema pedagoškim institucijama kao i jednom pedagoškom-obrazovnom institucijom. Tako se sveukupno u školskoj godini 2011./2012. obavlja ukupno 206 javnih službi u 129 institucija u okviru javnog sustava obrazovanja Reformirane Crkve u Mađarskoj. (MM)

© reformacija.net