Izborna skupština HBD-a

Izborna skupština Hrvatskoga biblijskoga društva (HBD) održana je 7. prosinca 2011., a društvo djeluje na adresi Ratkajev prolaz 2 u Zagrebu. Izabrani su novi predstavnici u vodeća tijela društva, a za predsjednika je izabran Dražen Brodarić dugogodišnji aktivan član koji je zamijenio dosadašnjeg predsjednika Zvonimira Kurečića.

Posebnost je ovog društva njegova ekumenska te međukonfesionalna narav pa je po tomu jedinstveno u Hrvatskoj. U njegovim su tijelima predstavnici sljedećih Crkava: Rimokatoličke, Grkokatoličke, Pravoslavnih (Srpske i Makedonske), Reformirane, Evangeličke, Adventističke, Baptističke i Pentekostalne. Upravni odbor ima jedanaest članova, predstavnika navedenih Crkava i to po sljedećemu ključu, tri iz najveće te po jedan iz ostalih Crkava.

HBD je od 2008. do 2011. distribuirao 72,435 knjiga biblijske tematike, od toga 38,875 Biblija, te 20,256 knjiga biblijske tematike za djecu. Ovo društvo ima najveći utjecaj i ugled u promoviranju biblijske misli u Hrvatskoj te svojim djelovanjem promovira Sveto pismo. HBD radi na unapređivanju biblijskih prijevoda, te je pokrenuo projekt novog prijevoda cijele Biblije koji bi trebao biti gotov u narednim godinama. Društvo ima pravo tiskanja i distribucije prijevoda dr. Ivana Šarića. Izdanja su Svetoga pisma koja izdaje HBD vrlo atraktivna, te se svakim novim prijevodom nastoji poboljšati tekst i vizualni identitet. Društvo trenutno ima jednog punovremenog uposlenika (izvršni direktor Damir Lipovšek) te više suradnika na različitim projektima povezanih sa prijevodom i pripremom za tiskanje literature.

HBD je član svjetske najuglednije organizacije za promoviranje Biblije; Ujedinjena biblijska društva – UBD (The United Bible Societies). UBD ujedinjuje 146 nacionalnih društava (HBD je jedno od njih) u više od 200 država, koja djeluju u suradnji i kao servisi Crkava te nevladinih udruga. UBD na moderne i kreativne načine promovira Sveto pismo te se uključuje u različite humanitarne projekte kao što je prevencija HIV-a, i pomoć onima koji su teško stradali tijekom prirodnih katastrofa. (BB)

© reformacija.net