Vjerske vođe protiv nasilja

Vjerske vođe okupljene u Europskom savjetu Svjetske konferencije religija za mir (ESSKRM) snažno su ustale protiv sramotnog, neprihvatljivog, neviđenog, zločinačkog i terorističkog čina koji se  dogodio u Norveškoj.

Europska protestantska mreža vijesti (EPMV) prenosi izjavu u kojoj se posebno osuđuje upotreba nasilja i oružja u cilju promoviranja bilo koje ideologije. «Žalimo za svima koji su nevini poginuli ili su ozlijeđeni, te suosjećamo sa žrtvama i njihovim obiteljima. Izražavamo, nadalje, potpunu podršku norveškim vlastima u njihovim nastojanjima uspostave iscjeljenja i pravde.» Predstavnici religija su nadalje poručili: «ESSKRM ponovo potvrđuje svoju predanost poslanju pomaganja vjerskim zajednicama Europe ne bi li surađivale na stvaranju mira kroz pravdu i milosrđe. I dalje ćemo nastaviti promicati toleranciju kroz dijalog i zajedničko djelovanje», prenosi EPMV.

Dana 22. lipnja Andres Behren Breivik je izvršio napad bombom u Oslu u kojemu je ubio osam ljudi te dvjestotinjak kilometara dalje na otoku Utoeya ubio još 68, mlađih ljudi, koji su došli na skup političke stranke.

Norveška ima 4,9 milijuna stanovnika, površinom je veća oko sedam puta od Hrvatske. Više od osamdeset posto stanovništva su kršćani protestanti, manjina se izjašnjava  nereligioznima, ateista praktično nema. Potrebno je naglasiti kako je postotak prakticiranja religioznosti daleko manji od deklarativnoga, iako je protestantski sustav razmišljanja i društvenog djelovanja integriran u svim aspektima života, rada i kulture.

Iako je masovni ubojica izjavio kako je jedan od razloga ovog zločina islamizacija Europe, potrebno je istaknuti kako je muslimana u Norveškoj oko dva posto. To su uglavnom strani radnici, koji obično obavljaju teške poslove. Oni su migrirali iz svojih zemalja u potrazi za normalnim životom i radom budući to nisu mogli ostvariti u svojim zemljama. Norvežani su im izašli u susret te omogućili pristojan i život dostojan čovjeka, te pokazali kako se treba graditi društvo tolerancije i mira. Vrlo mali postotak ih se konvertira na kršćanstvo, velika većina su sekularni bez vjerskog identiteta i ne predstavljaju ugrozu religijskom ili političkom identitetu zemlje, stoga su potpuno neshvatljive izjave ubojice o nekakvoj ugrozi.

ESSKRM povezuje različite vjerske tradicije s ciljem promoviranja mira, suživota, dijaloga i razumijevanja različitosti uz poštivanje i uvažavanje različitih svjetonazora.

© reformacija.net