Idolopoklonstvo

Budući je Bog Duh u svojoj biti, nevidljiv i nesaglediv, svakako da ga ne možemo predstaviti niti jednom slikom ili prikazom. Stoga možemo na temelju Svetog pisma reći da su slike Boga laž. Stoga odbacujemo ne samo poganske idole nego i slike kršćana.

Premda je Krist uzeo na sebe ljudsku narav, ipak nije to činio tako kako bi bio model kiparima i slikarima. On je ustvrdio da nije “došao ukinuti Zakon i Proroke” Mt 5,17. No, zakon i proroci zabranjuju likove i kipove, Pnz 4,15; Iz 44,9. Zanijekao je da bi njegova tjelesna nazočnost koristila u Crkvi i obećao kako će po Duhu biti među nama zauvijek, Iv 16,7. Tko bi onda vjerovao da sjena ili odraz Njegova Tijela doprinosi dobrobiti pobožnih? 2 Kor 5,5. Budući u nama prebiva po Duhu Svetomu mi smo Hram Božji, 1 Kor 3,16. Ali “Kakav li sklad između hrama Božjega i idola?” 2 Kor 6,16.

Budući da su blaženi duhovi anđeli i sveci koji se sada nalaze na nebu za vrijeme svoga zemaljskoga života odbijali svako štovanje upućeno njima (Dj 3,12; 14,11; Otk 14,7; 22,9) i osuđivali likove, kako onda itko može tvrditi da su nebeski sveci i anđeli zadovoljni njihovim oslikavanjem, ako pred njima ljudi kleče, skidaju pokrivalo sa svoje glave i iskazuju im druge časti? Zapravo, da bi uputio čovjeka u vjeru i podsjetio ga na božanske stvari i njegovo spasenje, Gospodin je zapovjedio da se propovijeda evanđelje Mk 16,15, a ne da se oslikava i puk podučava pomoću prikaza. On je ustanovio sakramente i nigdje nije postavljao slike.

Nadalje, kamo god upravimo svoj pogled vidimo živo i stvarno stvorenje Božje koje kad ispravno promatramo, daje mnogo življi dojam promatračima nego sve slike ili isprazni, nepokretni, slabi i mrtvi kipovi, napravljeni ljudskom rukom, o kojima prorok istinito veli, Idoli su njihovi srebro i zlato, ljudskih su ruku djelo. Usta imaju, a ne govore, oči imaju, a ne vide!” Ps 115,4-5. (II HV IV)

© reformacija.net

2 misli o “Idolopoklonstvo

  1. sinoptik

    To je tekst, koji je uvijek aktualan, naročito danas u kakvome društvu i svijetu živimo. Jednako se odnosi i na mlađe i starije populacije. Kratko i jasno sažeto, te sve što govori protiv idola, potkrijepljeno je izvorima iz Biblije. Možda bi još “izvukao” iz Dekaloga: 1. JA SAM GOSPODIN, BOG TVOJ, NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA UZ MENE. 2. NE PRAVI SEBI LIKA NI OBLIČJA BILO ČEGA ŠTO JE GORE NA NEBU, ILI DOLJE NA ZEMLJI, ILI U VODAMA POD ZEMLJOM. NE KLANJAJ IM SE NITI IM SLUŽI. Jednostavno se očituje poruka iz teksta:nemojmo skupljati, zlata i srebra na ovome svijetu, svijet je prolazan, prolazni smo i mi. Što li će se s nama dogoditi, s dušama našim? A svatko očekuje vjećni život……?

  2. Dane

    Važno Boga uvijek staviti na prvo mjesto, a sve dolazi nakon u životima onih koji su vjernici. Često ovisimo o drugim stvarima, ali sve su one relativna dimenzija u odnosu na onu suverenu – a to je Bog.

Komentari su zatvoreni.