Bog, tko je i kakav je?

Reformatorski nauk jasno stoji na tradicionalnim kršćanskim stajalištima o Bogu. Ovaj dio vjeroispovijedanja govori o tomu.

Bog je jedan

Vjerujemo i naučavamo da je Bog jedan u svojoj biti ili suštini, samopostojeći, svedostatan, nevidljiv, nematerijalan, beskrajan, vječan, Stvoritelj svega vidljivoga i nevidljivoga, najuzvišenije dobro, oživljava i održava sve, svemoguć i nadnaravno mudar, milostiv i milosrdan, pravedan i istinit. Ne prihvaćamo mnogoboštvo jer je izričito napisano, “Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan!” Pnz 6,4 “Ja sam Gospodin Bog tvoj … nemoj imati drugih bogova uz mene” Izl 20,2-3. Ja sam Gospodin Bog i nema drugoga; osim mene Boga nema. … Nisam li ja, Gospodin? Nema drugoga boga do mene; Boga pravednog i Spasitelja osim mene nema.” Iza 45,5;21. Gospodin je Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću. Izl 34,6.

Bog je trojedin

Premda vjerujemo i naučavamo Božju beskrajnost, jedan je i nevidljivi Bog nerazdvojivo i nepomiješano različit u obliku Oca, Sina i Duha Svetoga u jednoj osobi, tako što je Otac «rodio» Sina u vječnosti, Sin je rođen, ljudskim govornom na neizreciv način, a Duh Sveti proizlazi od Obojice, iz iste vječnosti te ga stoga treba štovati zajedno s Njima. Ne postoje tri boga, nego tri Osobe, iste biti, vječni i jednaki; koji se razlikuju jedino u osnovi, poretku; jedan proizlazi iz drugoga, ali u jednakosti. Jer po biti ili suštini tako su združeni da tvore jednoga Boga, a božanska narav im je zajednička, Ocu, Sinu i Duhu. Sveto pismo nam daje jasnu različitost osoba kroz anđelove riječi, kad je između ostaloga rekao Blaženoj djevici, Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. Lk 1,35. Također je prilikom Kristova krštenja glas s neba rekao,“Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj” Mt 28,19. Na drugom je mjestu u Evanđelju rekao, “A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene…” Iv 14,26 i ponovno veli, “Kad dođe Branitelj, kojega ću ja poslati od Oca, Duh istine koji izlazi od Oca, svjedočit će za me.” Iv 15,26, ukratko, prihvaćamo Apostolsko vjeroispovijedanje jer nam pruža istinsku vjeru. II. HV 3

© reformacija.net

3 misli o “Bog, tko je i kakav je?

  1. sinoptik

    Pitaju me ljudi, tko je Bog? Bog je najčistija ljubav. Bog nas toliko voli da je to riječima neizrecivo. Tolika je velika ljubav Njegova, da je dao svog jednorođenog Sina za cijeli svijet.

    Ima li još kojeg Boga koji je spreman sve to učiniti za nas? NEMA!

  2. Anonimno

    Ovdje se nema što dodati – sve su rekli prije skoro 450 godina u II HV. Ja sam samo zahvalna što nas podsjećate da nikada niti jednog trenutka ne zaboravimo tko je Bog, što je učinio za nas i što još uvijek čini.

Komentari su zatvoreni.