Biblija: Istinita Riječ Božja

“Vjerujemo i priznajemo da su kanonske knjige svetih proroka i apostola, kako u Starom, tako i u Novom zavjetu, istinita Riječ Božja, koja sama po sebi ima vrhovni autoritet, koja ne potiče od ljudi jer je sam Bog govorio patrijarsima, prorocima, apostolima, a još i danas nam govori kroz Sveto pismo.

U ovom Svetom pismu sveopća Crkva nalazi najpotpuniju istinu svega onoga što se odnosi na spasonosnu vjeru, i življenje Bogu ugodnoga života. U svjetlu je toga Bog jasno zapovjedio da se Pismu ništa ne može dodati niti oduzet.

Propovijedanje Riječi Božje jest Riječ Božja. Stoga, kada se u crkvi propovijeda Božja riječ po propovjednicima koji su pozvani, vjerujemo da je naviještana Božja Riječ i nju primaju vjernici, te da nikakvu drugu Božju Riječ ne treba izmišljati ili očekivati s neba.

Treba prihvatiti propovijedanu Riječ, a ne propovjednika koji bi eventualno bio zao ili grješnik, jer sama Božja riječ ostaje uvijek istinita i dobra. Ne smatramo kako je propovijedanje bespotrebno, jer naputci istinske vjere ovise o unutarnjem posvjedočenju Duhu.

Unutrašnje prosvjetljenje ne isključuje vanjsko propovijedanje. On koji nas prosvijetli Duhom Svetim zapovjedio je svojim učenicima; “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.” Mk 16,15. Tako je Pavao u Filipima propovijedao Lidiji, prodavačici kojoj je Gospodin Duhom svojim otvorio srce, Dj 16,14. Pavao je, predivno izrazivši svoju misao, zapisao u Rim 10,17 zaključak, “Dakle: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom.” Istovremeno smatramo da Bog može prosvijetliti koga hoće i kada hoće, bez izvanjske službe jer je to u Njegovoj moći.” (II HV I)

© reformacija.net

4 misli o “Biblija: Istinita Riječ Božja

 1. Dane

  Sveto Pismo je Riječ Božja nadahnuta Duhom Svetim. Bog se preko pisaca svetih pisama odlučio objaviti nama.

 2. Anonimno

  Najčitanija i na najviše jezika prevedena knjiga je Biblija.To nije bez razloga, jer Biblija je za svakoga kršćanina osnovni i jedini izvor po kojem se usmjerava njegova vjera.Božja riječ je određena za svaku priliku i situaciju i utječe na čovjeka i mijenja ga, jača, ohrabruje, potiče.Kroz Bibliju upoznajemo Isusa Krista, a kroz Njegov život nam Bog najjasnije govori.

 3. Anonimno

  U Bibliji postoje neki dijelovi koje ne razumijemo
  a i nije nam dano da sve razumijemo, a to je, mislim, dobro.Ipak da bi bolje razumjeli Riječi, koje nam Bog upućuje trebamo Bibliju proučavati ,propovjedati, slušati propovjedi.Nije važno tko propovjeda(ili možda jest?), već što i kako propovjeda, kako će prenijeti srž i bit na vjernika, kako će probuditi u njemu ljubav za Božju riječ odnosno ljubav za Boga.Kako će ga na to poticati, ukazati mu na sigurnost i nadu na vječni život.Pod dojmom jedne takve (današnje) propovjedi ovo sada pišem , ohrabrena , ojačana.Hvala ti Gospode za ovaj blagoslov.

Komentari su zatvoreni.