Zatvaranje vjerskih objekata

Vlada Ruande odlučila je (travanj 2018.), zatvoriti oko šest tisuća, uglavnom kršćanskih, vjerskih objekata. Donesena je i uredba po kojoj svi oni koji žele započeti vjersku zajednicu trebaju imati završenu teološku naobrazbu, izvještava howafrica.com.

Povod je pogibija šesnaest i ranjavanje stotinu i četrdeset adventista (ožujak 2018.). U njihovu je zgradu udario grom jer nije imala minimalne tehničke uvijete. Ipak, ključni je razlog što mnogi propovjednici koriste naivnost ljudi a religiju koriste za samopromidžbu, te materijalno iskorištavanje sljedbenika. Na udaru su, najviše, pentekostalni propovjednici zbog sklonosti ka egzibicionizmu. Ruandski je anglikanac, Charles Murinzi, ovako opisao okolnosti: “Neki su pastiri potaknuti pohlepom i započinju crkve kako bi obmanuli sljedbenike.”

Dužnosnici tvrde da su sigurnosni razlozi ključni za ove mjere te neispunjavanje tehničkih uvijete, a ne progon ili vjerske zabrane. Esron Maniragaba, predsjednik Evanđeoskih neovisnih Crkava Ruande, u svezi je ovog pitanja izjavio sljedeće: “Vladine mjere, da bogomolje budu bolje uređene, dobro su došle svima nama.”

Ruanda je do 1959. bila Belgijska kolonija. Prema popisu iz 2001. imaju više od deset milijuna stanovnika, a glavni grad je Kigali. Rimokatolika je 56 posto, protestanata 26 posto, adventista 11 posto, muslimana oko 4 posto, a bez religije je 1,7 posto.