reformacija

Reformacijski ekumenizam

Ribič

Ekumenizam je pokret među kršćanima oko kojega postoje različiti, ponekad oprječni, stavovi i nastojanja.

Neki mu pristupaju sa oduševljenjem, drugi ga sa prijezirom odbacuju, a treći jednostavno nisu sigurni što o tome misliti. Jedni bi da budu nad svima, drugi da se prvi prvo njima pridruže, a treći bi da sami sebi budu autoritet. Zbrka i pomutnja se ponekad održava podsjećanjem na nesretne epizode iz prošlosti ili potiče bukačinom religioznih ali radikalnih pojedinaca u svim taborima.

No, mnoge uopće ne zanimaju prijepori i prepirke nego žele živjeti svoju posebnost u suživotu sa drugačijima. Onima koji žele živjeti i učiti toleranciju može pomoći kut gledanja reformiranih kršćana.

Reformacijskih vjernici ekumenska nastojanja vide kao mogućnost promicanja: zajedničkog suživota, uvažavanja različitosti, poticanje mira i razumijevanja te svjedočenja temeljnih evanđeoskih istina.

Ovaj koncept svoje uporište ima u Bibliji koja naučava što vjerovati i kako živjeti svoju posebnost, te ističe sljedeće načelo: “Težite za mirom sa svima …” (Heb 12,14a). Mir je stanje duha, a da bi se u društvu ukorijenio potrebno je na njemu raditi; na to su pozvani svi, a ne samo institucije. Na žalost kultura nereda, nerada i nemira nasljeđe je nesretne revolucionarne prošlosti koja je postavila temelje i pustila korijenje izopačenog morala i danas vidljivog u svim aspektima društva. Unatoč tomu što nas mračno nasljeđe, te izopačeni moral sa kojim nismo raščistili svakodnevno pritišću; lustracija duha, promicanje istine i kultura mira imperativ su svih.

Reformirano razumijevanje ekumenizma mogli bi pojasniti sljedećom Isusovom porukom: “U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’?” (IV 14,2).

Dakle, ekumenizam bi biblijski i slikovito mogli opisati kao kuća u kojoj žive različiti ukućani. Zamislimo ukućane koji su stalno u sukobu i svako misli isključivo na sebe. Što bi se dogodilo sa tom kućom? Polako ali sigurno bi se razrušila, a ukućani iako vlasnici – postaju beskućnici! Svijet je kao kuća u kojoj žive različiti stanari. Svaki stanar treba vodi brigu o sebi ali poštivati drugačije, te pomoći, koliko može, kako bi mu život proticao u miru i blagoslovu.

Istinska ekumenska nastojanja su bitna jer potiču: mir, suživot, uvažavanje različitosti te načela sretnoga i blagoslovljenoga života! (B.B.)