društveni obzori i ogledi

HRT : Poticanje šovinizma i netrpeljivosti

Posljednjih se dana zahuktala medijska hajka koju potiče i javna televizija. Toga je dana (24.9.2012.) inače smiren i staložen voditelj trećeg dnevnika nastupom branitelja nacionalnih interesa poticao harangu prema pripadnicima naroda i nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Dotični je izjavio: «Loši odnosi u Ini su kulminirali, trojica hrvatskih članova uprave odlučila su progovoriti o sustavnom šikaniranju od Mađara!» Tijek obrade teme je temeljen na stvaranju slike kako Mađari ugrožavaju Hrvate, i to je sporno u cjelom slučaju. Iz priloga i nastupa saznali smo kako tri Mađara ugrožavaju Hrvate, pa ih uz to još i šikaniraju, dakle: stvaraju neprilike iz pakosti, gnjave, muče i maltretiraju. Svakako da trojica ili možda četvorica, jer jedan od onih koji upravljaju Inom sa hrvatske strane nema hrvatsko prezime, ne mogu ugrožavati Hrvate u Hrvatskoj, a cijeli prilog u kojemu se ističe nacija u negativnom kontekstu ne može se drugačije okvalificirati, nego li kao širenje šovinizma i netrpeljivosti.

Ovakvi medijski istupi su bili dobro uhodani u vrijeme jugoslavenskog totalitarizma kako monarhističkog tako komunističkog pa su svi oni koji nisu bili «braća» smatrani uljezima koje treba progoniti ili protjerati iz jugoslavenske tvorevine, posebno su bili na udaru: Nijemci, Austrijanci, Talijani, Mađari te svi ostali etničko ideološki neprihvatljivi.

Budući je HRT javno dobro svih građana, koji moraju plaćati skupu pretplatu, a među njima je više od šesnaest tisuća Mađara, i najmanje još toliko onih koji imaju to porijeklo, urednici HRT-a bi trebali usvajati demokratske i medijske standarde, poštivati Ustav Republike kao i sve pripadajuće pravne i zakonske odredbe.

Svakako bi mađarske udruge u Hrvatskoj i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Saboru trebali razmotriti tužbu protiv HRT-a zbog poticanja netrpeljivosti prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine mađarskog porijekla.

Potrebno je podsjetiti što je to šovinizam: «ekstremni, agresivni nacionalizam koji teži sužavanju i uništavanju slobode drugih nacija, vjera, rasa i njihovih obilježja, raspirivanjem mržnje i poduzimanjem radnji protivnih pravima čovjeka i građanina». To smo vidjeli ovih dana, na žalost često i na HRT-iji koja je javno dobro svih građana bez obzira na njihovu vjeru, naciju ili spol.

Na što smo željeli skrenuti pozornost? Na jednostavnu činjenicu kako ovakav način govora i uređivanja emisija na javnom radiju i televiziji mora otići u ropotarnicu povijesti, a isticanje nečije manjinske vjere, nacije, ili druge posebnosti u negativnom kontekstu mora biti strogo sankcioniran. Stoga HRT koji živi i od hrvatskih građana mađarske nacionalnosti mora iste prestati predstavljati u negativnom svjetlu te na taj način većinskom narodu stvarati iskrivljene predodžbe i predrasude o narodu sa kojim živi rame uz rame još od 12. stoljeća.

© reformacija.net