reformacija

Reformatorski otpor nacizmu

Negativne posljedice koje je ostavila Nacionalna socijalistička radnička partija Njemačke (njem. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, eng. The National Socialist German Workers’ Party) bile su strašne i osjetile se u cijeloj Europi ali i svijetu.

Totalitarna ideologija je sve aspekte čovjeka htjela staviti pod kontrolu državne, antikršćanske, diktature. Mnogi njemački reformatori odlučili su pružiti otpor režimu koji je htio Crkvu staviti pod kontrolu ideologije zla. Nacionalsocijalističko shvaćanje kršćanstva je bilo toliko iskrivljeno da se Adolfa Hitlera smatralo «spasiteljem». Nacionalsocijalisti su željeli stvoriti novu „religija“, a kršćanstvo je trebalo uništiti zbog vjere u Boga i jedinog posrednika između Boga i čovjeka – Spasitelja i Gospodina Isusa Krista.

Tako su se u svibnju 1934. u Barmenu okupili predstavnici reformiranih, luteranskih i ujedinjenih crkava iz Njemačke kako bi osnovali tzv. Ispovijedajuću crkva (Bekenntnisse Kirche) i donijeli zajedničku deklaraciju tzv. Bremensku deklaraciju.

Barmenska teološka deklaracija je važna u povijesti kršćanstva jer je pokazala kako se je progresivni protestantizam ogradio i odbacio nacističku ideologiju. Najznačajniji doprinos u stvaranju te Deklaracije dao je švicarski reformirani teolog i svećenik Karl Barth koji je tada bio profesor teologije u Bonnu.

Potvrđena je prava vjera, a to je vjera u Gospodina Isusa Krista, a odbačena ideologija koja upravlja čovjekom i podređuje ga totalitarizmu političke partije. Deklaracija odbacuje krivovjerje po kojem bi država trebala ispunjavati poslanje Crkve. Barmeska deklaracija je dala doprinos osnivanju Svjetskog vijeća crkava 1948. godine i Zajednice protestantskih crkava Europe.

© reformacija.net

Rasprava

Komentari su isključeni.

WEB PAGE TRANSLATOR

arhiva