biografije

Karl Barth: Velikan kalvinske teologije

Karl Barth rođen je 10. svibnja 1886. u Baselu, a djetinjstvo je proveo u Bernu. U razdoblju od 1911. do 1921. služio je kao pastor Reformirane crkve u Safenwilu (kanton Aargau). Tada je povukao dva važna poteza. Prvi koji je obilježio njegov osobni život i drugi koji je odredio njegov intelektualni put kao teologa.

Godine 1913. oženio se s Nelly Hoffman, talentiranom violinisticom s kojom je imao četiri sina i kćer. Godine 1914. otvoreno je reagirao protiv „Manifesta 93 njemačka intelektualca za civilizirani svijet“ i raskinuo s njemačkim liberalnim (antropocentričnim) protestantizmom i svojim učiteljem Adolfom von Harnackom koji je stavio svoj potpis na „Manifesto“. Naime, dokument je bio potpora njemačkih intelektualaca, koji su potpisali Njemačkoj za sudjelovanje u Prvom svjetskom ratu koji se prema njima vodio u svrhu obrane kulture s kojom je Bog „nerazdruživo“ povezan.

Godine 1921. Karl Barth započinje uspješnu karijeru sveučilišnog profesora teologije u Göttingenu. Već iduće godine Barh je preciznije artikulirao svoj stav koji ga je 1914. potpuno odvojio od liberalnog (antropocentričnog) protestantizma. U komentaru „Poslanice Rimljanima“ Barth raspravlja o Bogu koji je utjelovljen u Kristovu križu i odvojen od ljudske kulture, postignuća i posjedovanja. Karl Barth nije bio usamljen. Mnogi su teolozi u desetljeću nakon Prvog svjetskog rata reagirali protiv teološkog antropocentrizma svojih učitelja. Nasuprot tomu smjeru Barth razvija intelektualni pokret poznat kao „Dijalektička teologija“.

Barthov otpor Nacizmu i Crkvena dogmatika

1933. Adolf Hitler postaje njemački kancelar. Barth je tada predavao teologiju na sveučilištu u Bonnu (1930.-1935.). 1934. Barth je bio jedan od najvažnijih stvaraoca „Barmenske deklaracije“ koju je i osobno poslao Hitleru. „Barmenska deklaracija“ je bila otvoreni otpor njemačkih protestanata protiv utjecaja nacizma, pokoravanja i klanjanje drugim „gospodarima“ (kao što je Führer), umjesto Kristu. Barth je uskoro morao napustiti profesuru u Bonnu jer je odbio prisegnuti Hitleru. Vraća se u Švicarsku gdje dobiva mjesto na sveučilištu u Baselu. U Švicarskoj javno nastupa protiv nacizma i podupire borbu protiv nacističke Njemačke.

U Švicarskoj nastaje njegov najzreliji i najvredniji teološki rad, „Crkvena dogmatika“. Podijeljen u 13 svezaka, pokriva 4 glavne crkvene doktrine: Otkrivenje, Bog, Stvaranje i Pomirenje. Najkontroverznije u ovom djelu je Barthova doktrina o izboru i dvostrukoj predestinaciji prema kojoj je Bog izabrao neke ljude za spasenje, a druge za prokletstvo. To je najvažnije teološko djelo 20. stoljeća i vrhunac Barthovog teološkog postignuća.

Po završetku 2. svjetskog rata 1947. Barth zajedno s Hans-Joachimom Iwandom sastavlja „Darmstadtski iskaz“. Taj dokument je bio jasno priznanje nacističke krivnje i odgovornosti za Treći Reich i Drugi svjetski rat. Tijekom 50-ih Barth simpatizira mirovni pokret i protivi se ponovnom naoružanju Njemačke. Godine 1960. nakon reakcije javnosti i samog Bartha na „Darmstadtski iskaz“ dobivaju svojevrsni epilog. Rastuća napetost između Zapada i Istoka potaknula je Bartha da u članku „Kršćansko stoljeće“ iznese svoje neslaganje s dominantnom antikomunističkom klimom na Zapadu. U spomenutom članku Barth ne podupire komunizam, kao ideologiju, ali istodobno preispituje smisao odobravanja rastuće oštrine prema Istoku.

Tijekom 1962. Barth posjećuje SAD i gostuje kao predavač na nekoliko američkih sveučilišta. Iste godine našao se na naslovnici časopisa „Time“ što je pokazalo da je njegov utjecaj prešao granice akademskih i crkvenih krugova. „Ad Limina Apostolarum“ predstavlja Barthov kratki osvrt na Drugi vatikanski koncil na kojem je sudjelovao kao gost. Karl Bart umro je 10. prosinca 1968. u 82. godini u svom rodnom Baselu.

© reformacija.net

– Barthova molitva –

OČE NAŠ U NEBESIMA!

NISI NAS OSTAVIO USAMLJENE, NITI OVAJ SVIJET, NITI JEDNU DUŠU MEĐU NAMA.

KADA SMO SE OKRENULI, OTUĐILI OD TEBE I POSTALI IZGUBLJENI, POŠAO SI ZA NAMA U SVOM SINU ISUSU KRISTU.

TRAŽIO SI NAS I PRONAŠAO, POMIRIO SI SE S NAMA, PUT SI NAM OTVORIO I DAROVAO NAM VJEČNU NADU!

MOLIMO TE, NEMOJ GLEDATI  NAŠE GRIJEHE, NEKA TVOJA MILOST BUDE UVIJEK ISPRED TVOJIH OČIJU!

PODARI NAM DUHA SVETOG, DA BI MOGLI ŽIVJETI TEBI DOPADLJIVIM ŽIVOTOM.

USRDNO SE MOLIMO TEBI, IZ NAŠIH SRCA I USTA, NEKA SE ČUJE VESELO I USHIĆENO SLAVLJENJE!

AMEN!

Rasprava

9 thoughts on “Karl Barth: Velikan kalvinske teologije

 1. O Barthu se zna mnogo, ali ne da je bio kalvinski teolog, obicno kazu protestant ili evangelik.

  Posted by Beri | 21. travnja 2010., 12:17
 2. Odlično, što se u kratko opisao Barthova bigrafija.I dobro je da je autor teksta mnogima otkrio tko je u stvari Karl Barth. Za nas reformirane (kalvine), Karl Bath je reformator 19 i 20 stoljeća. Njegova borba, izdržljivost, ljubav prema istinskom Evanđelju, toliko je očita, da ne bi nitko pogriješio, kada bi Bartha postavio uz bok velikih reformatora 16.stoljeća. Mir.

  Posted by sinoptik | 21. travnja 2010., 13:42
 3. Obično se protestanizam povezuje sa nacizmo iako je glavni šef bio katolik, no vi tvrdite suprotno.

  Posted by Anonimno | 23. travnja 2010., 13:44
 4. Ne “vidim ” na žalost ništa kršćansko u vašem pitanju-odgovoru?! Ako je on za vas i sada glavni šef, (svaka vam čast!) Ne bih rekao da je bio (katolik- vjernik), nego toliko ružno, da se to riječima ne da opisati ni kao vašu provokaciju!!!
  Lijepo vas molim, objasnite: Što se tu tvrdi suprotno? Žao mi je što je moj “intelekt” na takvoj niskoj razini, da ne znam kako da vam odgovorim a da vas ne povrijedim, ili vam je svejedno, onda javite! Ali nećemo preko INFO GLASILA KALVINA, JER JE TO OZBILJAN PORTAL!!! MIR.

  Posted by sinoptik | 23. travnja 2010., 16:08
 5. Dakle nije u potpunosti točno da je Hitler bio katolik, naime on je ima židovsko porijeklo, a bio je kršten kao katolik.

  Ipak potrebno je reći kako su nacisti i njihova ideologija crpli svoje “religijske” korijene u okultizmu, a svi su nacisti odbacili vjeru u Boga onog trenutka kada su se Hitleru ili bilo kojoj ideologiji podredili kao jedinom vođi i gospodaru.

  Naime kršćani, bez obzira na konfesiju, se klanjaju samo Bogu u Trojstvu!

  Posted by kalvin | 23. travnja 2010., 17:05
 6. Hvala kalvin.- ovako lijepo, jednostavno napisati ja ne bi mogao a niti nisam znao da je bio židovskog porijekla. Evo čovjek u starim danima uči. Hvala Gospodinu da imamo tko da nas uči! MIR.

  Posted by sinoptik | 23. travnja 2010., 18:04
 7. @Anoniman
  care, pa ti si vidim mnogo proučavao povijest i bogosloviju, toliko da možeš dijeliti lekcije o tomu tko je vjernik, a tko ne iz teološkog ugla!? Ali da, imaš pravo nećemo preko info glasila Kalvini!
  I evo, ja se javljam za ozbiljnu raspravu, samo reci kada i gdje, poraženi plaća cugu i večeru!

  Posted by prezbiterijanac | 25. travnja 2010., 14:02
 8. Zahvaljujemo na vašim komentarima i diskusiji, pripremili smo novi članaka za vas!
  Svako dobro

  Posted by INFO | 26. travnja 2010., 12:08
 9. Barth je oživio reformiranu teologiju i predstavio u njoj kršćanski humanizam, odnosno Boga koji voli čovjeka i čovjeka koji voli Boga.

  Posted by Dane | 6. svibnja 2010., 15:12

WEB PAGE TRANSLATOR

arhiva